StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Tussen droom en daad’. Daarom staan deze maand in het Streekmuseum historische en nationaal bekende mensen centraal die op het eiland werden geboren. Dus ook ‘Stadtenaar’ Elco Brinkman die weliswaar geboren werd in het ziekenhuis in Dirksland maar als zoon van de burgemeester de eerste jaren van zijn leven doorbracht aan de Voorstraat in Stad aan ’t Haringvliet.

Brinkman stelde en voor hem dierbare foto beschikbaar waarop hij als klein jongetje aan de hand van zijn vader door de Voorstraat wandelt. Bij het verhaal van Brinkman uiteraard ook de ambtsketen van de burgemeester van Stad aan ’t Haringvliet die ooit om de nek van zijn vader hing. Naast Elco Brinkman staan ook andere beroemdheden van het eiland in de belangstelling. Bewonder de fiets van Koos Moerenhout, het shirt van olympisch kampioen wielrennen Jan Pieterse of de omstreden bronzen olympische medaille van Aad van den Hoek. Het Streekmuseum heeft speciaal voor de gelegenheid de reguliere openingstijden uitgebreid, waardoor het museum nu ook op zaterdagochtend te bezoeken is. Meer info over de openingstijden op de Facebookpagina van het museum: facebook.com/StreekmuseumGoereeOverflakkee.

Brug naar Tiengemeten
Stad komt ook aan bod in de speciale pop-up tentoonstelling in de bibliotheek van Middelharnis. Die expo gaat over plannen die ooit op ons eiland werden bedacht, maar nooit werden uitgevoerd en dus letterlijk tussen droom en daad bleven liggen. Denk aan een grote stad, een vliegveld en een kanaal. En dus de brugverbinding die moest komen bij Stad en die het eiland over Tiengemeten met de overkant zou gaan verbinden. Hij kwam er nooit, maar de plannen ervoor zijn wel te zien in de bibliotheek.

Arjen Diepenhorst
En voor wie dit allemaal nog niet genoeg is organiseert De Motte samen met het museum, het archief en de bibliotheek een Avond van de Geschiedenis waarop natuurlijk ook alle Stadtenaren van harte welkom zijn. TV-presentator Hans Goedkoop zal een lezing geven over de wording van het moderne Nederland. Ook signeert hij boeken. De avond wordt gepresenteerd door niemand minder dan Stadtenaar Arjen Diepenhorst, bestuurslid van De Motte en leraar geschiedenis op de RGO. Tijdens de inloop en de pauze is de genoemde pop-uptentoonstelling over nooit voltooide plannen ook te bewonderen. De avond vindt plaats op woensdag 14 oktober 2015 vanaf 19:30u in Het Rondeel, Dwarsweg 40 te Middelharnis. Kaartjes kosten EUR 5,- en zijn verkrijgbaar via www.demotte.nl/mvdgs.