StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Vaak in en rond het huis.

Bij een hartstilstand is direct starten met reanimeren en het het inzetten van een AED van levensbelang. Hiervoor is in Nederland een effectief systeem van burgerhulpverlening. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of het eerst een AED te halen.

Hulp van omstanders is hard nodig, want de ambulance doet er vaak langer dan 6 minuten over om het slachtoffer te bereiken. En juist die eerste 6 minuten zijn van levensbelang. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. U misschien wel.

Reanimeren en het bedienen van een AED is eenvoudig te leren. In Stad aan 't Haringvliet kunt u dit leren bij de EHBO Vereniging.
Aanmelden als burgerhulpverlener kan via de website van de Nederlandse Hartstichting. Op de website van het Rode Kruis kunt u zien waar AED's hangen. In Stad aan 't Haringvliet zijn er drie aanwezig: in het Trefpunt, bij SNS en bij de huisarts.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Bij een hartstilstand staat het hart vaak niet helemaal stil, maar is er sprake van kamerfibrilleren. Door een snelle en chaotische prikkeling van de hartkamers, trekken deze niet meer samen. Een AED kan het hart resetten bij kamerfibrilleren. De hartspiercellen worden weer gelijk geschakeld, waardoor het hart weer normaal gaat pompen. Dit noemen we ook wel defibrilleren.
Door het gebruik van de AED kan het hartritme zich weer herstellen. Zonder AED zou dit niet kunnen.

Stad aan 't Haringvliet (Achterdijk 63) maakt samen met Scharendijke en Oosterland kans op een AED en reanimatiecursus. Als u hieraan mee wilt doen kunt u onder het bericht van BeCare reageren met een "A" voor Stad aan 't Haringvliet. Stemmen kan tot 1 februari 2017 12:00 uur.