StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Donderdag 28 november en 12 december 2013 zal de gemeenteraad plannen over plaatsing van nieuwe windmolens op Goeree-Overflakkee (planMER ) bespreken. Ook plaatsing van extra windmolens bij Stad aan 't Haringvliet behoord tot de mogelijkheden.

Kaart grote clusters

Kaart kleine clusters

De mogelijkheid tot plaatsing van extra windmolens wordt onderzocht in een uitgebreid rapport "PlanMer Windenergie Goeree-Overflakkee"(PDF). Er zijn twee alternatieven: grote clusters (de locatie bij Stad is "G3. Polder de Oude Stad") en kleine clusters (de locatie bij Stad is "K4. Polder de Oude Stad"). In hoofdstuk 5 worden de grote clusters beoordeeld, in hoofdstuk 6 de kleine. Dit rapport is terug te vinden bij de stukken van de gemeenteraad (agendapunt 9 op donderdag 28 november 2013). Meer informatie is in het nieuwsbericht van provincie Zuid-Holland en in onderstaande digitale nieuwsbrief van Coöperatie Windgroep te lezen.



Stand van zaken Windopgave Goeree-Overflakkee

Beste belanghebbenden bij de Windopgave van Goeree-Overflakkee,

Rond de zomervakantie hebben wij, vertegenwoordigers van Windgroep en gemeente, met georganiseerde belanghebbenden gesproken over de windopgave op Goeree-Overflakkee. De meeste van u hebben aangegeven de ontwikkelingen af te wachten en betrokken te willen blijven. Met deze korte nieuwsmail willen we u op de hoogte brengen van de voortgang.

Aanleiding
Zoals u bekend is, is er in najaar 2012 een bestuursakkoord getekend tussen de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland om op Goeree-Overflakkee te zoeken naar de mogelijkheid om in 2020 260MW aan windturbines te hebben geplaatst. In april 2013 is de Coöperatie Windgroep opgericht waarin de initiatiefnemers voor windlocaties zich hebben verenigd. Dit met als doel te komen tot één onderzoek voor het hele eiland en om in een later stadium gezamenlijk een fonds te vormen om het eiland mee te laten delen in de inkomsten.
In juni hebben provincie, gemeente en Coöperatie Windgroep een samenwerkingsovereenkomst getekend, met als hoofdthema’s de ruimtelijke inpassing, de communicatie en de baten.

Stand van zaken planMER
De gemeente en de provincie hebben in 2013 een planMER laten uitvoeren door een gespecialiseerd adviesbureau. Dit planMER moet inzicht bieden in de mogelijkheden van windenergie op het eiland Daarbij is onder meer gekeken naar bewoning, natuur en landschap. Op basis van het planMER hebben de gemeente en de provincie een voorkeursalternatief (VKA) geformuleerd voor de plaatsingsgebieden. Dit VKA is opgenomen in de Ontwerp-Structuurvisies van de gemeente en van de provincie.
Het planMER en het ontwerp besluit van de aanpassing van de gemeentelijke Structuurvisie worden vandaag, donderdag 21 november, gepubliceerd op de website van de gemeente en zijn te vinden bij de stukken voor de gemeenteraad: http://www.goeree-overflakkee.nl/gemeente/vergaderkalender_3755/agendapunt/structuurvisie-windenergie-behandeld-vanaf-ongeveer-2100-uur_1647.html.
Donderdag 28 november en 12 december zal de gemeenteraad hierover vergaderen.br /> Bij de provincie vindt een parallel proces plaats met betrekking tot de nieuwe provinciale structuurvisie, de Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM). Volgens de planning stellen Gedeputeerde Staten op 3 december de Ontwerp-VRM vast en zal de VRM na bespreking in de Statencommissie in januari 2014 ter inzage worden gelegd.

Proces en communicatie
De exacte momenten in het proces zijn nog niet zeker. Hou daarvoor de website van de gemeente in de gaten. Maar vooralsnog is de planning als volgt:
In december zal de gemeenteraad een beslissing nemen over het ter inzage leggen van het ontwerp besluit van de aanpassing van de gemeentelijke Structuurvisie. De terinzagelegging loopt van begin januari tot halverwege februari. In die periode zullen gemeente, provincie en Windgroep weer informatieavonden organiseren. Eenieder kan een zienswijze op de voorgenomen besluiten indienen. Deze zienswijzen worden door de gemeente en de provincie in behandeling genomen bij het opstellen van de definitieve versies van gemeentelijke en provinciale Structuurvisie, die medio 2014 vastgesteld zal worden.

Vervolg: Invulling gebieden
In de aangewezen plaatsingsgebieden kunnen initiatiefnemers projecten gaan ontwikkelen. Hiervoor zullen projectMER-en moeten worden uitgevoerd voor het laten meewegen van het milieubelang bij het concrete project, met exacte locaties van turbines. Ook in deze fase zal er sprake zijn inspraakprocedures. Het staat de initiatiefnemers vrij met dit proces te beginnen voordat de Structuurvisie definitief is.

Windgroep
De Ontwerp Structuurvisie is opgeteld door gemeente en provincie. Niet alle initiatieven binnen de Windgroep zullen in een plaatsingsgebied vallen. Initiatiefnemers, en dus ook de Windgroep, kunnen evenals iedere andere belanghebbenden een zienswijze indienen. Voor de initiatiefnemers heeft de Windgroep in het verdere proces de functie om de uitwerking van de verschillende projecten af te stemmen en waar mogelijk processen te vergemakkelijken of te versnellen.

Baten
In de loop van 2014 zal de werking van het Windfonds verder geconcretiseerd worden, evenals de participatiemogelijkheden voor het eiland.

Vragen
Heeft u vragen naar aanleiding van deze mail nog vragen, dan kunt u deze mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hartelijke groet,
mw. ir. Monique Sweep
Coördinator