StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Woensdagavond (26 oktober 2011) was er in het Trefpunt Stadsoverleg. De plannen voor het vormen van een ‘dorpsraad’ werden gepresenteerd en de bouwplannen op het koelhuisterrein.

Stadsoverleg in Trefpunt

Er waren zo’n vijftig personen in het Trefpunt om de plannen aan te horen. Plannen die door Stadtenaren waren ingeleverd in de boodschappentassen die waren uitgedeeld. Aan de muur hingen bladen met alle suggesties die waren ingediend. Het is de bedoeling dat een groep Stadtenaren een soort Dorpsraad gaat vormen. Die groep krijgt dan de toepasselijke naam "Stadsoverleg".

Voor deze avond waren alle Stadtenaren uitgenodigd middels een tas in de brievenbus met daarop de vraag "welke boodschap heeft u voor Stad?". Iedereen kon dus vragen of suggesties inleveren bij de werkgroep. De wensen die tijdens de Stadse Dag en gedurende de periode van "Stad op Stelten" naar voren waren gekomen werden ook meegenomen.

Het geheel was teruggebracht tot 4 thema's:

  1. Voorzieningen/Ondernemersklimaat
  2. Wonen
  3. Verkeer & Veiligheid
  4. Leefbaarheid/Activiteiten/Welzijn

Op de avond zelf konden de ideeen nog aangevuld worden. Er kon op de onderwerpen gestemd worden en naar aanleiding daarvan wordt een "Stadsplan" opgesteld. Ook kon men zich aanmelden voor een bestuursfunctie of deelname in een werkgroep. Dit kan trouwens nog steeds: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het ‘Stadsoverleg’ streeft de volgende doelen na:

  • Zorgen dat thema’s die in het dorp leven besproken worden.
  • Het contact en de communicatie binnen de Stadse gemeenschap stimuleren, daardoor kunnen we de onderlinge band versterken en door samen te werken, kunnen we meer bereiken.
  • Verzamelpunt en klankbord zijn voor alles wat er leeft binnen de Stadse gemeenschap.
  • Het eerste aanspreekpunt zijn voor externen. Zaken die met anderen worden afgestemd, moeten relevant zijn voor de Stadse gemeenschap en de mening van de Stadtenaren moet daarbij worden meegenomen.
  • Niet alleen wensen neer leggen bij anderen, maar kijken wat we met elkaar kunnen doen om zaken voor ons dorp te verwezenlijken.Er samen voor zorgen dat de leefbaarheid verbetert en het welzijn van ouderen en jongeren wordt vergroot.
  • ‘Stadsoverleg’ is er voor en door de Stadtenaren.
Maquette

Namens de gemeente Middelharnis was mevrouw Alize Mulder aanwezig die haar taken toelichtte.
Verder vertelde zij, dat de plannen voor het opknappen van de havenkom, die er al zo lang liggen, nu echt verwezenlijkt gaan worden. Daarnaast zal er het één en ander gerealiseerd gaan worden voor de jeugd van 13 en ouder. De Stadse jeugd mag zelf aangeven wat ze graag gerealiseerd willen zien.

De buurtagent kwam wat later dan gepland, omdat er een melding van verdachte personen was geweest. Aangezien er de laatste tijd veel wordt ingebroken op Flakkee, en helaas ook op Stad, waren de agenten daar eerst op afgegaan. Gelukkig bleek het om drie onschuldige verklede Stadtenaren te gaan, maar de strekking van het verhaal was duidelijk: meld altijd verdachte personen; de politie komt liever voor niets dan te laat!

Namens Woongoed Flakkee vertelde Martin ten Have over de aanleiding voor de bouwplannen op het koelhuisterrein. Er is enige tijd geleden een woonbehoefteonderzoek gedaan onder 60-plussers, waaruit bleek dat veel ouderen graag op Stad willen blijven wonen, maar daar geen mogelijkheid voor zien. Het gevolg is dat vorig jaar verschillende Stadtenaren in Middelharnis een seniorenwoning hebben betrokken. Geen goede ontwikkeling, vandaar de keuze om op Stad te gaan bouwen.

Het bouwplan werd toegelicht door Stadtenaar Wilco Blok, die als architect werkt bij architectenbureau Studio Architecture in Middelharnis. Aan de hand van een maquette, 3d-impressies en plattegronden kregen de aanwezigen een aardig beeld van het gebouw dat in de zomer van 2013 klaar moet zijn. In het gebouw komen 22 seniorenappartementen, een dokterspost, een winkelruimte en een multifunctionele ruimte, die bijvoorbeeld voor dagbesteding of een verjaardag gebruikt kan worden. Buiten het gebouw komt een geldautomaat. Meer afbeeldingen van het project staan op de website van Studio Architecture.

Tot slot werd door Curamare de manier van zorgverlening toegelicht. Bewoners kunnen zorg krijgen op afroep, waardoor men zo lang mogelijk op Stad kan blijven wonen.

Na afloop kon iedereen tijdens een borrel nog gezellig napraten en vragen stellen over de gepresenteerde plannen.