StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Donderdag 10 en vrijdag 11 oktober 2019 konden Stadtenaren op de informatiemarkt meer te weten komen over de plannen voor een toekomst zonder aardgas. "De meeste bezoekers vinden waterstof een realistisch idee. Ze kijken er heel nuchter tegenaan," aldus Esther Slegh.

Ze is adviseur Duurzaamheid en Innovatie bij de gemeente Goeree-Overflakkee en vraagt bezoekers na afloop om hun mening.

Bij binnenkomst hangt er een groot bord met alle woningen van Stad, inclusief het bouwjaar. Er zijn relatief veel historische woningen in het dorp. Stedin geeft informatie over de mogelijkheden om het aardgasnet in de toekomst te gebruiken voor waterstof. Bij de elektrische kookplaat is informatie te krijgen over de subsidie van vijfhonderd euro voor het overstappen van koken op gas naar elektrisch koken. Projectleider Jonathan Reitsma vertelt dat hier veel belangstelling voor is. Hij is enthousiast over de aanloop en vertelt na afloop dat er ongeveer 250 bewoners zijn geweest, van 140 verschillende adressen in het dorp.

Elkaar inspireren
Een flink aantal inwoners van het dorp vertelt vanaf een paneel over de manier waarop ze hun woning hebben verbeterd. Bijvoorbeeld door isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Het is de bedoeling dat ze anderen inspireren om ook aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun woning. Voorzitter van de dorpsraad Piet Diepenhorst: "Lokale voorbeelden werken het beste." Verschillende bezoekers bestuderen de verhalen aandachtig en gaan er met elkaar over in gesprek. Een man vraagt aan een kennis: "Wat doen jullie eigenlijk aan duurzaamheid?"

Primeur
Op dit moment is de planning dat Stad aan 't Haringvliet in de zomer van 2025 overstapt van aardgas op waterstofgas. Projectleider Reitsma: "Deze datum hebben we geprikt zodat we een punt hebben om naar toe te werken, maar de overstap en de exacte datum zijn afhankelijk van het draagvlak bij bewoners." Mocht de overstap over 6 jaar plaatsvinden, dan is Stad hoogstwaarschijnlijk het eerste Nederlandse dorp waarbij de woningen worden verwarmd met waterstof. (Bewoners kunnen nu en in de toekomst ook kiezen voor all-electric, waarbij een woning geen gasaansluiting heeft.) Naast Stad zijn er in Hoogeveen plannen om een complete wijk aan te sluiten op waterstofgas. Esther Slegh: "Er staat een wederzijds bezoek op de planning. Het heeft geen zin om met elkaar te concurreren." Ze vindt het een "leuk en spannend project", omdat de bewoners en (overheids)instanties elkaar nodig hebben om er een succes van te maken.

Lichtblauwe cv-ketel
In het Trefpunt kijken bewoners belangstellend naar de waterstof cv-ketel van Remeha, behalve de lichtblauwe kleur ziet het apparaat er hetzelfde uit als een 'gewone cv-ketel'. Het vervangen van alle cv-ketels is een belangrijk punt voor de overstap. Daarnaast moeten de aardgasleidingen worden gecontroleerd en moet ieder huishouden overstappen op elektrisch koken. De productie van waterstof kan mogelijk bij het dorp plaatsvinden, door de energie van een bestaande windmolen om te zetten in waterstofgas. Veel bezoekers maken zich zorgen over de betaalbaarheid van de plannen. Zowel de projectleider als de programmamanager benadrukken dat de energielasten voor de inwoners niet mogen stijgen door de overstap naar waterstof.

Demonstratietuin
Tineke Keuzenkamp van de Provincie Zuid-Holland is blij met de opkomst op de informatiebijeenkomst. "Ik heb al veel mensen gesproken en die zijn heel geïnteresseerd. Bewoners moeten het willen, dat is het belangrijkste om door te gaan met het project." Keuzenkamp is programmamanager Waterstof Goeree-Overflakkee. Ze is niet alleen druk met de plannen voor waterstof in Stad aan 't Haringvliet, maar ook met het waterstoftankstation, een viskotter die wordt voortgestuwd door een waterstofmotor, een waterstofrotonde en nog veel meer. "Waterstof is booming en Goeree-Overflakkee moet een demonstratietuin worden van de mogelijkheden."

Waardevolle kennis
De programmamanager vertelt dat er nog veel vragen beantwoord moeten worden voor er waterstof door de leidingen van het dorp stroomt. Bijvoorbeeld: moet waterstofgas een eigen geur krijgen? En komt er in de toekomst een accijns op waterstofgas? Ondanks alle praktische vraagstukken ziet ze het positief in. "Het gemeentebestuur staat er achter, de dorpsbewoners willen meedenken en netbeheerder Stedin is heel gemotiveerd om dit project te realiseren. Als het doorgaat, kunnen lokale ondernemers en onderwijsinstellingen veel leren over waterstof. Dat is waardevolle kennis voor de toekomst."

Bij de uitgang mogen bezoekers met een sticker aangeven wat ze van de bijeenkomst vonden. De meeste duimen wijzen omhoog. Een oudere man zegt, voor hij donderdagavond de deur uitstapt: "Tot morgen, dan kom ik nog een keer."