StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

In het Zuid-Hollandse plaatsje Stad aan 't Haringvliet wordt de discussie rond waterstof met grote interesse gevolgd. Het dorp heeft een miljoenensubsidie gekregen om aardgasvrij te worden. Er is al een dorpsinitiatief om op waterstof over te gaan.

Link naar item EenVandaag

Korte samenvatting van de uitzending

Op verschillende plekken in Nederland worden er proeven gedaan om woningen van het gas te halen en te vervangen door waterstof. De komende jaren moeten al diverse proefwijken komen, zodat in 2030 waterstof een serieus alternatief is voor de energiestransitie.

De oude gasleidingen kunnen daarvoor gebruikt worden. Eén probleem: volgens de wet- en regelgeving is waterstof nog helemaal geen brandstof en mag deze ook niet door de gasleidingen worden getransporteerd. Volgens Stedin en de andere netbeheerders moet dat snel worden geregeld om de ontwikkeling niet te vertragen en ook grootschalige ervaringen opgedaan kunnen worden.

Stad aan 't Haringvliet is het meest concrete voorbeeld van zo'n grote proef, waarvan vele andere dorpen kunnen leren. Vanuit een burgerinitiatief is de wens gekomen om het dorp op groene waterstof te gaan verwarmen. Volgens de planning stroomt er in 2025 geen aardgas, maar waterstof door de leidingen.