StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Hoe werkt dat nou, als je je huis verwarmt met groene waterstof in plaats van aardgas? Is het dan lekker warm? En hoe zit het met de alternatieven, zoals een warmtepomp?

Om antwoord te krijgen op dit soort vragen kunnen bewoners van Stad aan ’t Haringvliet vanaf december terecht in het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de Jan van Halfwassenaerstraat 11. Trouwens, ook om te zien wat je nog meer kunt doen om je huis duurzaam te maken, zoals isolatie aanbrengen en je tuin aanpassen aan het veranderende klimaat.

Eric Droogendijk (links) en Jonathan Reitsma in het Inspiratiehuis.
Eric Droogendijk (links) en Jonathan Reitsma in het Inspiratiehuis.

Stad Aardgasvrij is een initiatief vanuit Stad aan ’t Haringvliet. Een groep bewoners ontwikkelde het idee om het hele dorp vrij van aardgas te maken. Dan moet je natuurlijk wel een goed en duurzaam alternatief hebben.
Groene waterstof is zo’n alternatief. De verwachtingen zijn hooggespannen. Groene waterstof kan via het huidige aardgasnet van Stedin naar de woningen en bedrijven. Zij controleren dit de komende periode bij het Inspiratiehuis. Als dat lukt dan is het enige wat nodig is het plaatsen van een andere cv-ketel én een overstap naar elektrisch koken.
Er zijn ook andere alternatieven voor aardgas beschikbaar, vooral in woningen die nieuw zijn en goed geïsoleerd. Zoals een warmtepomp. Dan verwarm je je huis elektrisch. Er is ook een tussenvorm: deels groene waterstof en deels elektrisch.

Al veel bereikt
De initiatiefnemers van Stad Aardgasvrij, die hun plannen in 2018 lanceerden, hebben al veel bereikt. Lokale en landelijke partijen als de gemeente Goeree-Overflakkee, woningcorporatie Oost West Wonen, netbeheerder Stedin, Nederlandse Gasunie, Eneco en Deltawind ondersteunen het initiatief. En vanuit Den Haag is in 2020 een bedrag van 5,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de transformatie van Stad.
Belangrijke punten zijn de veiligheid en de leveringszekerheid van groene waterstof. Onderzoek wijst uit dat groene waterstof veiliger is dan aardgas. Het nieuwe systeem met een waterstof ketel is beter in controleren op lekkages. Na de omschakeling zal er geen sprake meer kunnen zijn van koolmonoxidevergiftiging. Voor de levering en opslag van groene waterstof is voorzien in een pijpleiding van de productielocatie in Oude-Tonge naar Stad.
Een ander punt dat veel mensen bezighoudt zijn de kosten. Moet ik voor zo’n overstap van aardgas naar groene waterstof niet een grote greep uit mijn portemonnee doen? Dat valt erg mee. De subsidiepot van 5,6 miljoen euro is genoeg om bewoners van Stad van een andere cv-ketel en een waterstofmeter – in plaats van de gasmeter – te voorzien én de benodigde aanpassingen om elektrisch te kunnen koken. Daarnaast is de prijs van groene waterstof vanaf 2025, wanneer Stad Aardgasvrij realiteit wordt, vast en niet gekoppeld aan de stijgende aardgasprijs.

Stembiljet
De kogel is echter nog niet door de kerk. Stad moet wel echt willen. Zoals het er nu uitziet moet minimaal 70 procent van de bewoners ja zeggen tegen Stad Aardgasvrij. In de loop van volgend jaar zal duidelijkheid ontstaan of er voldoende draagvlak is. Dan krijgt elk adres een stembiljet.
In de aanloop daarnaartoe leven er nog genoeg vragen onder de Stadtenaren. “We zijn al een paar jaar bezig met groene waterstof, op de achtergrond gebeurt er van alles, maar er is nog niets te zien”, vertellen Jonathan Reitsma, namens Stad Aardgasvrij, en Eric Droogendijk, beleidsmedewerker van Oost West Wonen, de corporatie die de huurwoning aan de Jan van Halfwassenaerstraat beschikbaar stelt.

Voorbeeldwoning
“Maar nu hebben we iets zichtbaars en tastbaars: het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij. Hier kan iedereen informatie krijgen en erachter komen waar we staan en waar we naartoe gaan. Dit is echt een voorbeeldwoning met deels enkelglas, een niet geïsoleerde zolder en een 100 procent bestrate tuin. Daardoor kunnen we hier allerlei duurzaamheidsthema’s laten zien. De focus ligt op hoe het is als je je huis verwarmt met groene waterstof. En hoe het werkt. Daarnaast hebben we hier bijvoorbeeld een warmtepomp staan én geven we informatie over isolatie en ventilatie. Door het aanbrengen van isolatie gebruik je minder kubieke meters gas of groene waterstof. Gezien de huidige prijzen is dat een heel actueel thema.”
Vanaf december is het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij open. Op verschillende momenten in de week kun je er binnen lopen om vragen te stellen en informatie te krijgen. In januari of februari is de omschakeling van deze woning van aardgas op groene waterstof.
Ook staan er tussen december en de eerste helft van 2022 enkele grote informatiebijeenkomsten in dorpshuis ‘t Trefpunt op het programma. Alles is erop gericht dat de bewoners van Stad in 2022 een gefundeerde keus kunnen maken: ja of nee tegen de overstap naar waterstof.

Vragen over Stad Aardgasvrij?
Bel of mail dan met Jonathan Reitsma, Stad Aardgasvrij: 06-21 515 646, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..