StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Wat is groene waterstof? Hoe werkt het? Zijn er alternatieven? En wat gaat het me kosten als ik overstap van aardgas op groene waterstof? Allemaal vragen die leven onder de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet. In het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij krijgen ze antwoorden op die vragen.

Laurens Huijzer (Foto: Wim van Vossen).
Laurens Huijzer (Foto: Wim van Vossen).

Vrijdag 17 en zaterdag 18 december 2021 was het huis aan de Jan van Halfwassenaerstraat 11 voor het eerst open. Vanwege de coronamaatregelen konden inwoners op afspraak en in tijdslots terecht. Dat de Stadtenaeren de weg naar het Inspiratiehuis al weten te vinden, blijkt wel uit het aantal aanmeldingen voor die eerste twee dagen: bijna vijftig.

Stad Aardgasvrij is ontstaan in Stad aan ’t Haringvliet. Een groep inwoners had het idee om het hele dorp vrij van aardgas te maken. Dan moet je natuurlijk wel een goed en duurzaam alternatief hebben. Groene waterstof is zo’n alternatief. Het kan via het huidige aardgasnet naar de woningen en bedrijven. Er zijn ook andere alternatieven voor aardgas beschikbaar, vooral in woningen die nieuw zijn en goed geïsoleerd. Zoals een warmtepomp. Dan verwarm je je huis elektrisch.

Of het allemaal doorgaat, hangt af van de inwoners zelf. Een grote meerderheid moet ja zeggen tegen Stad Aardgasvrij. Half 2022, als elk adres een stembiljet heeft kunnen invullen, is duidelijk of er voldoende draagvlak is.

Omdat waterstof voor het verwarmen van huizen en gebouwen nog niet veel gebeurt, wordt goed uitgezocht wat kan en wat mag. De overstap naar waterstof moet aan een aantal belangrijke uitgangspunten, oftewel beloften, voldoen zoals Veilig of anders niet, Betaalbaar, Altijd warm, Groen, Het mag, Het kan, Vertaalbaar en natuurlijk Voldoende draagvlak. Op de website stadaardgasvrij.nl staan deze acht beloften verder beschreven.

Nieuwsgierig
“Het was tot nog toe vooral een papieren project, maar nu maken we het zichtbaar”, zegt Jonathan Reitsma, projectleider Stad Aardgasvrij, zaterdagochtend in het Inspiratiehuis. “In maart stappen we in dit huis over van aardgas op waterstof, dus vanaf dat moment kun je hier ervaren hoe het is. Ik heb al veel goede gesprekken gehad. Je merkt dat mensen nieuwsgierig zijn en hier graag binnenstappen om informatie te krijgen of vragen te stellen.”

Geen gek idee
Zoals Karl Scheffer en Claudia van Schaik. “Over groene waterstof was niet veel bekend. Wij waren daardoor afwachtend”, zegt Claudia. “Ik vond het ook een beetje eng: is waterstof niet brandbaar en dus gevaarlijk in huis? We wilden ons er meer in verdiepen. Daarom zijn we nu in het Inspiratiehuis. Heel interessant, we hebben van alles gehoord. En mijn angst is nu wel afgenomen: waterstof is veel minder gevaarlijk dan ik dacht. Het lijkt me geen gek idee om over te stappen. Weet je wat het is? De wereld verandert, daar moet je je voor openstellen. Goed voorbereid zijn op de toekomst, daar gaat het om.”

Het kost niets
Een belangrijke vraag voor veel inwoners van Stad, is wat het gaat kosten, vertelt Laurens Huizer. Laurens is bij het inwonersinitiatief betrokken als deelnemer van de tafel financiën en heeft er vrijdag en zaterdag met meerdere bezoekers van het Inspiratiehuis over gesproken. “Als we aardgas vaarwel zeggen, stappen we in 2025 over op groene waterstof. Dan staat er een nieuwe waterstof-cv-ketel bij je in huis, zijn je gasleidingen gecontroleerd en heb je een andere meter: een waterstofmeter in plaats van een gasmeter. Dat kost allemaal niets. Bovendien staat de prijs voor groene waterstof voor vijftien jaar vast”, zegt Laurens. “Ik sta hier niet om zieltjes te winnen, hoor, maar gewoon om informatie en advies te geven. Dat kan helpen bij het maken van een keuze.”

Dat de overstap bijna geen kosten met zich meebrengt – alleen de aanschaf van pannen die geschikt zijn voor elektrisch koken is nodig – hebben de Stadtenaeren te danken aan de bijdrage van 5,6 miljoen euro die Den Haag beschikbaar heeft gesteld voor Stad Aardgasvrij.

Bezoek het Inspiratiehuis
Wie meer wil weten over groene waterstof, maar ook over de alternatieven en het verduurzamen van woningen in het algemeen, kan via www.stadaardgasvrij.nl een afspraak maken voor een bezoek aan het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij.