StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Ruim 70 inwoners en ondernemers van Stad aan ‘t Haringvliet spraken maandagavond 7 november 2022 in ’t Trefpunt over Stad Aardgasvrij.

Ze werden door het projectteam op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen en gingen met elkaar in gesprek aan thematafels. Het projectteam organiseert regelmatig inwonersavonden om met Stadtenaren in gesprek te gaan over een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet.

Bobby Groenewoud van het projectteam Stad Aardgasvrij heette iedereen welkom en vertelde over de laatste ontwikkelingen. Sinds augustus is Bobby het nieuwe aanspreekpunt voor het project Stad Aardgasvrij voor de inwoners.


Digitale enquête Sprockler afgerond

Tijdens de informatieavond vertelde Bobby Groenewoud meer over de uitkomsten van de digitale enquête Sprockler die inmiddels is afgerond. Uit de resultaten van het onderzoek zijn aanbevelingen van de inwoners naar voren gekomen. De rode draad is dat de inwoners meer duidelijkheid willen over de kosten en meer zekerheid. Ook is er behoefte aan persoonlijk contact. Het projectteam is met de aanbevelingen aan de slag gegaan. Daarom is Bobby elke woensdag aanwezig in het Inspiratiehuis. Hij heeft veel persoonlijk contact met de inwoners om ze te informeren over het project en vragen te beantwoorden.

Pratende mensen op informatieavond in 't Trefpunt


Inwoners aan het woord

Inwoner Piet Diepenhorst, één van de tien initiatiefnemers van het project Stad Aardgasvrij, vertelde tijdens de avond meer over hun rol in het project. De tafelaars, zoals deze groep inwoners van Stad aan ’t Haringvliet heet, komen op voor de belangen van alle inwoners. Naast een adviserende rol stellen zij kritische vragen, denken ze mee. En ze bewaken de acht beloften die het project doet aan de Stadtenaren: Veilig of Anders niet, Altijd warm, Betaalbaar, Voldoende draagvlak, Groen, Het mag, Het kan en Vertaalbaar.

Namens het Energieloket Goeree-Overflakkee vertelde Robert Koster over hun rol en het belang van energie besparen. Het Energieloket helpt mensen op Goeree-Overflakkee met het verduurzamen van de woning en energiebesparing. In Stad aan ’t Haringvliet zijn ze nauw betrokken bij het schouwen van de woningen.


Aanbod op maat

Sander Hartwig van het projectteam vertelde vervolgens over het schouwen van de woningen. Tot nu toe zijn er 38 woningen geschouwd. Iedereen in Stad aan ’t Haringvliet kan zich sinds half oktober aanmelden voor een gratis schouw. Tijdens een schouw komt er iemand langs die kijkt wat er moet gebeuren in huis om over te kunnen stappen op groene waterstof. Ook krijgt de inwoner informatie over de subsidies voor elektrisch koken en elektrisch verwarmen. De inwoner ontvangt na de schouw een schouwrapport met hierin duidelijke afspraken over de technische aanpassingen, de kosten en de subsidiebedragen.

Over Stad Aardgasvrij

Stad Aardgasvrij is een initiatief van een groep Stadtenaren. Deze inwoners maken samen met deskundigen uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen een plan om Stad aan ‘t Haringvliet vanaf 2025 aardgasvrij te maken. Dit door gezamenlijk over te stappen op groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. Als het plan af is, bepalen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zelf of Stad vanaf 2025 aardgasvrij wordt. Alleen als 70% voor stemt en aan alle beloften wordt voldaan, gaat het plan door.