StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

De afgelopen maanden konden alle inwoners van Stad aan ’t Haringvliet meedoen met de digitale enquête, de zogenoemde Sprockler. Uiteindelijk hebben 89 Stadtenaren de digitale vragenlijst ingevuld en zo hun ervaringen, verwachtingen en zorgen over Stad Aardgasvrij gedeeld.

Uitkomsten Sprockler

Met de Sprockler wilde het projectteam Stad Aardgasvrij onderzoeken hoe de inwoners denken over het plan om Stad vanaf 2025 aardgasvrij te maken en collectief over te stappen op groene waterstof, een warmtepomp of een andere aardgasvrije oplossing. De resultaten van de Sprockler gebruikt het projectteam om het plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet te verbeteren. Al eerder werden de tussentijdse resultaten gedeeld met de inwoners. Tijdens de inwonersavond op 7 juli spraken zo’n 60 inwoners met elkaar over de tussentijdse uitkomsten van het Sprockler-onderzoek. In november is de digitale enquête gesloten en zijn de uitkomsten onderzocht.

Uitkomsten Sprockler
Uit het onderzoek zijn de volgende aanbevelingen van de inwoners naar voren gekomen:

  • Stadtenaren willen duidelijkheid, betaalbaarheid en zekerheid, met concrete afspraken op korte termijn.
  • Een persoonlijke schouw met een aanbod op maat geeft duidelijkheid.
  • Het is belangrijk dat de overstap voor iedereen betaalbaar is en blijft en dat inwoners hulp krijgen bij het aanvragen van subsidies.
  • De sfeer is overwegend positief, maar de indruk bestaat dat een groot deel van de inwoners niet betrokken is bij het project. Het is belangrijk om breed draagvlak te krijgen.
  • De communicatie naar jongeren en huurders kan beter. Hun stemmen worden te weinig gehoord.

Het projectteam is met deze aanbevelingen aan de slag gegaan. Daarom is bijvoorbeeld Bobby Groenewoud, de omgevingsmanager van Stad, elke woensdag aanwezig in het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat 11. Hij heeft veel persoonlijk contact met de inwoners om ze te informeren over het project en vragen te beantwoorden. Inwoners met een aardgasaansluiting kunnen inmiddels ook een schouw aanvragen voor een aanbod op maat.

Alle 665 huishoudens in Stad aan ’t Haringvliet konden meedoen met de Sprockler. In totaal hebben 89 huishoudens de digitale vragenlijst ingevuld. Een deelname van 10 procent wordt als normaal beschouwd. In dit onderzoek heeft 13 procent van de huishoudens meegedaan.

Al met al een prima deelname. Veel dank aan alle Stadtenaren die mee hebben gedaan!

Download hier het document ‘Uitkomst Sprockler-onderzoek’