Regelmatig worden fysieke informatieavonden georganiseerd over Stad Aardgasvrij. Niet iedereen kan hierbij aanwezig zijn.
Daarom werd maandag 27 maart 2023 een extra online informatieavond georganiseerd. Het programma was een herhaling van de vorige fysieke informatieavond, met onderwerpen als de draagvlakmeting, het schouwen en contact met de inwoners. Ook konden inwoners hun mening geven en vragen stellen die beantwoord werden door het projectteam.
Draagvlakmeting
Een belangrijke mijlpaal voor het project Stad Aardgasvrij is de draagvlakmeting. Van 3 tot en met 30 juni 2023 kunnen de inwoners van Stad hun stem uitbrengen. Stemt 70% voor een aardgasvrij Stad en is aan alle beloften voldaan, dan gaat het project door. Stadtenaren kunnen dan kiezen voor collectief verwarmen met waterstof of een eigen elektrische oplossing. Tijdens deze avond werd benadrukt dat als inwoners niet gaan stemmen, dit automatisch een nee-stem is.
Omgevingsmanager Bobby Groenewoud heeft regelmatig contact met de inwoners. Hij deelt informatie over het project en beantwoord vragen, zodat inwoners een juiste keuze kunnen maken in juni tijdens de draagvlakmeting. In mei ontvangen alle inwoners de stempas en een boekje met uitleg over de draagvlakmeting en de beloften.
Schouwen
Bij meer dan 70% van de woningen in Stad is inmiddels een schouw uitgevoerd. En er komen nog steeds aanmeldingen binnen. Sander Hartwig, schouwcoördinator, beantwoordde vragen over subsidies en gaf aan dat het schouwproces mooi op schema ligt. Eind april hoopt hij dat alle schouwrapporten naar aanleiding van een uitgevoerde schouw gereed zijn. Het samenstellen van de schouwrapporten heeft iets vertraging opgelopen. De reden hiervan is dat de schouwers bijzondere situaties zijn tegengekomen waarbij advies van de installateurs nodig was.
Online of fysiek
Voor het eerst werd een online informatieavond Stad Aardgasvrij gehouden speciaal voor de inwoners die de informatieavonden in ’t Trefpunt niet konden bijwonen. Op de vraag of de fysieke of de online informatieavond de voorkeur had, werd geantwoord dat beide avonden voorzien in een behoefte. Om die reden wordt in het vervolg een fysieke informatieavond kort daarna online herhaald. Zo hoeven inwoners van Stad geen informatie te missen en hebben ze de keuze welke avond het beste uitkomt.
Van schouw naar subsidieaanvraag
Dat Stadtenaren behoefte hebben aan een schouw van de woning, blijkt wel uit de vele aanmeldingen die wij ontvingen én blijven ontvangen. Op dit moment zijn 452 woningen geschouwd. Dat is ruim 70% van het aantal woningen met een aardgasaansluiting in Stad. Na de schouw volgt een schouwrapport op maat en de mogelijkheid tot een tweede gesprek. Op dit moment hebben we 243 schouwrapporten opgeleverd. Met het ontvangen van het schouwrapport is het schouwproces afgerond en kunnen inwoners en ondernemers subsidies aanvragen.
Als u nu al over wil stappen van koken op gas naar elektrisch koken of verwarmen, dan kunt u nu al gebruik maken van de subsidieregeling. Ook hiervoor heeft u een schouwrapport nodig om de subsidie aan te kunnen vragen. De kosten van de aanpassingen die nodig zijn voor de overstap naar groene waterstof worden pas na definitieve doorgang van het project vergoed.
Bijzondere schouwen
Bij meer dan 70% van de woningen in Stad aan ’t Haringvliet is inmiddels een schouw uitgevoerd. Het team bestaat uit 6 mensen. Deze schouwers doen er alles aan om iedere inwoner een aanbod op maat te geven. Dit gaat zorgvuldig en kost tijd want iedere situatie is anders. Soms komen zij wel hele bijzondere situaties in de woningen tegen.
Verwarmen met gevelkachel of geiser
Sommige woningen in Stad worden bijvoorbeeld nog verwarmd met een gevelkachel in plaats van centrale verwarming. Bijzonder want de meeste huizen hebben tegenwoordig wel een cv. De schouwer maakt dan samen met de installateur een speciaal plan om een cv te installeren en het aanleggen van radiatoren. Ook wordt af en toe nog gebruik gemaakt van een geiser voor warm water. In deze situatie wordt door de installateur een warmwaterleiding aangelegd of een elektrische boiler geïnstalleerd. Dit alles natuurlijk in overleg met de bewoner. Alles wordt voor de bewoner vastgelegd in een schouwrapport. De aanpassingen zelf worden pas uitgevoerd als het project doorgaat.
Apparaten als sierhaarden op gas
Regelmatig komt het voor dat bewoners een mooie gasgestookte sierhaard hebben en hier beslist niet vanaf willen. Gelukkig is het mogelijk om de sierhaard om te bouwen naar een elektrische haard. Hiervoor is nu al subsidie beschikbaar. Het is niet nodig om het resultaat van de draagvlakmeting af te wachten. Dit geldt ook voor de overstap van koken op gas naar elektrisch koken.
Vraag een schouw aan
Ook benieuwd naar welke aanpassingen in uw woning nodig zijn voor een eventuele overstap van gas naar groene waterstof? Vraag dan hier een schouw aan.
Meer informatie over Stad Aardgasvrij?
Volg ons via Facebook, Instagram en Youtube of kom langs in het Inspiratiehuis Stad Aardgasvrij aan de J. van Halfwassenaerstraat 11 in Stad aan ’t Haringvliet (maak wel eerst even een afspraak).
Voor vragen kunt u ook altijd terecht bij omgevingsmanager Bobby Groenewoud via 06 – 154 86 478 of e-mail