Maandag 15 mei 2023 werden de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen van het project Stad Aardgasvrij tijdens de informatieavond in ’t Trefpunt.

Bewoners tijdens informatieavond

Omdat de draagvlakmeting steeds dichterbij komt, werd hier uitgebreid aandacht aan besteed. Inwoners stelden vragen en gaven hun mening. Ook gingen ze na afloop in gesprek met de projectleden aan de thematafels.

Beloften
Na de introductie door omgevingsmanager Bobby Groenewoud werden de inwoners bijgepraat over de laatste stand van zaken over het project. Albert van der Molen, innovatie expert bij Stedin, vertelde over de acht beloften door ze één voor één toe te lichten. De acht beloften zijn een belangrijk onderdeel van het project. Alleen als aan alle beloften wordt voldaan, gaat het project door. Het gaat om de beloften Veilig of anders niet, Altijd warm, Betaalbaar, Groen, Het mag, Het kan, Vertaalbaar en Voldoende draagvlak. Om deze laatste belofte draait het in juni in Stad.

Belofte Voldoende draagvlak – elke stem telt tijdens de draagvlakmeting
Binnenkort meten we of er voldoende draagvlak is voor het project. Van 3 tot en met 30 juni 2023 mogen de Stadtenaren naar de stembus om hun stem uit te brengen. De stempas wordt deze week bezorgd bij alle stemgerechtigden in Stad. Deze stempas kan op één van de stemlocaties omgewisseld worden voor een stembiljet, waarmee gestemd kan worden. Ook is er een mogelijkheid iemand te machtigen, als een inwoner verhinderd is om te gaan stemmen in juni. Stemmen kan in ’t Trefpunt, bij de GO-bus en vanuit huis. Bobby benadrukte dat er gekozen is voor 100% opkomst, omdat het belangrijk is dat alle inwoners betrokken zijn bij het project. Dit betekent dat als iemand niet gaat stemmen, dit automatisch een nee-stem wordt.

Vervolgens vertelde hij wat de 2 scenario’s na het stemmen zijn. Als minder dan 70% ja gestemd heeft, gaat het project niet door en gaat de gemeente in de toekomst op zoek naar een andere manier om Stad aardgasvrij te verwarmen. Als 70% of meer ja heeft gestemd en aan alle beloften wordt voldaan, gaat de overstap door per 2025 en uiterlijk in 2030. Dit is afhankelijk van de wet- en regelgeving voor het gebruik van waterstof.

Vragen
Eén van de vragen was hoe de verzekeraars omgaan met een woning die met waterstof verwarmd wordt. Albert gaf aan dat ze hierover in gesprek zijn met het Verbond van Verzekeraars. Als de overstap van aardgas naar groene waterstof doorgaat, komt er een oplossing voor alle inwoners in Stad. Het is niet de bedoeling dat alle inwoners afzonderlijk naar hun verzekeraar moeten bellen om te melden dat de woning met waterstof verwarmd wordt.

Zaterdag 13 mei 2023 hebben we met inwoners uit Stad het waterstofproject in Lochem bezocht. De ervaring van de inwoners was dat de verzekeraars geen problemen hadden met het verwarmen van de woningen met waterstof. Het gebruik van waterstof in een woning is minstens net zo veilig of zelfs veiliger dan aardgas.

Na afloop van de informatieavond gingen de inwoners in gesprek met de projectpartners aan de thematafels voor antwoord op hun vragen.

Online informatiebijeenkomst 23 mei
Voor de inwoners die niet bij de informatieavond van 15 mei 2023 konden zijn, is er op dinsdag 23 mei 2023 van 20.00 tot 21.00 uur een online bijeenkomst met dezelfde onderwerpen.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na aanmelding ontvangt u een deelnamelink.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD