Hoe is de overstap van aardgas naar waterstof gegaan? Was er veel overlast? Hoe bevalt het koken op inductie? Is het warm in huis?

Monumentale woning in Lochem met een bordje 'Hier brandt de kachel op waterstof'

Dit zijn maar enkele van de vele vragen die de inwoners uit Stad stelden aan de inwoners uit Lochem, van wie hun woning vanaf december verwarmd wordt met waterstof. Twee eigenaren van de 12 monumentale woningen waren aanwezig bij de presentatie over het waterstofproject in de wijk Berkeloord door Alliander en tijdens de lunch. Ook mochten de inwoners uit Stad een kijkje nemen bij de aanpassingen in één van de woningen.

Waterstofproject wijk Berkeloord

De wijk Berkeloord in Lochem bestaat grotendeels uit monumentale woningen. Twaalf van deze woningen zijn in december overgegaan van aardgas naar waterstof. De vraag voor een groen aardgasalternatief kwam, via Energiecoöperatie LochemEnergie, vanuit de bewoners zelf. Naar aanleiding van een technische schouw zijn de twaalf woningen geselecteerd. Hierbij werd gekeken naar het huidige gasverbruik, de isolatiemogelijkheden en warmteverlies en of de waterstofketels van Remeha aan de warmtevraag kunnen voldoen.

Waterstofproject in Lochem
Met het waterstofproject in Lochem willen netbeheerders, waaronder Alliander en Stedin, onderzoeken of het bestaande aardgasnet ook geschikt is voor duurzame waterstof. Ze testen hiermee nieuwe technologieën en oplossingen. In 2050 moet heel Nederland van het aardgas af zijn. De inwoners vinden het belangrijk om een bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkeling van andere mogelijkheden om in de toekomst woningen te verwarmen. Daarom doen zij graag mee aan deze proef van drie jaar.

Wat komt er kijken bij de overstap?

In de straat werd een nieuwe aardgasleiding aangelegd om de overige woningen van aardgas te blijven voorzien. De bestaande aardgasleiding werd gereed gemaakt voor het transporteren van waterstof. De aardgasleidingen, in de straat en naar de twaalf woningen, werden gecontroleerd op lekkages en gereinigd met stikstof. Eén voor één werden de woningen aangepast met een nieuwe waterstof cv-ketel en meter. Voorafgaand aan de overstap zijn de inwoners zelf aan de slag gegaan met het isoleren van de woning. Omdat het monumentale woningen van ruim honderd jaar oud zijn, moest er rekening gehouden worden met allerlei regels om aanpassingen te mogen doen. Vaak vallen deze woningen onder beschermd dorpsgezicht. Eén van inwoners heeft bijvoorbeeld voorzetramen geplaatst om warmteverlies tegen te gaan, omdat de woning nog enkel glas had. Ook heeft hij luiken voor de ramen gemonteerd. Een andere bewoner is aan de slag gegaan met het isoleren van de buitenmuren aan de binnenkant van de woning, omdat de woning geen spouwmuur heeft.

Ervaringen bewoners monumentale woningen

De inwoners uit Stad waren benieuwd naar hoe de bewoners van de monumentale woningen de overstap naar waterstof hebben ervaren. De twee bewoners van de woningen in Lochem gaven aan dat ze zeker overlast hadden van het gereed maken van de aardgasleidingen voor waterstof. De straat was even niet toegankelijk en in hun tuin moest er ook wel eens een leiding blootgelegd worden voor controles. Het vervangen van de cv-ketel en de meter was niet anders dan bij het vervangen van een gebruikelijke cv-ketel. Dit was binnen één dag geregeld.

Op de vraag of het warm is in huis, antwoordden ze dat ze geen enkel verschil ervaren. Met de waterstof cv-ketel is het net zo warm in huis als met de aardgas cv-ketel.

Bij de overstap naar waterstof hoort automatisch de overstap naar elektrisch koken. Een inductie kookplaat ziet er heel anders uit dan een gaskookplaat en werkt ook heel anders. Het elektrisch koken was even wennen voor de inwoners, maar nu zouden ze niet meer terug willen naar koken op aardgas.

Na de overstap op waterstof moest ook de verzekeringsmaatschappij op de hoogte gebracht worden van het verwarmen van de woning op waterstof. Gelukkig had dit geen gevolgen voor de premie van de woonhuisverzekering. Waterstof is net zo veilig als aardgas of zelfs veiliger.

De overstap in Lochem werd begeleid door Alliander, de netwerkbeheerder in het noorden van het land. De inwoners van Lochem vonden het heel fijn dat er altijd iemand van Alliander aanwezig was. Vragen werden direct beantwoord en problemen werden snel opgelost.

Stadtenaren namen een kijkje in een woning en bij het invoedstation

In één van de woningen mochten de Stadtenaren een kijkje nemen bij de waterstof cv-ketel en de meter. Dit zag er niet heel veel anders uit dan bij een gewone cv-ketel. Behalve dan dat er heel duidelijk vermeld is dat het om waterstof gaat. Ook is er bij de ingang van de tuin een bordje geplaatst met de mededeling dat de woning met waterstof verwarmd wordt.

De waterstof in Lochem wordt aangeleverd door tubetrailers bij het invoedstation op het industrieterrein Stijgoord, net buiten de wijk Berkeloord. Vanaf hier stroomt de waterstof door de bestaande aardgasleidingen naar de 12 woningen. De waterstof in Lochem is nog niet groen, omdat hiervan nog niet voldoende beschikbaar is. Groene waterstof wordt gemaakt uit duurzame zonne- en/of windenergie.

Bij een mogelijke overstap van aardgas naar waterstof in Stad aan ’t Haringvliet is de waterstof wel groen. Op Goeree-Overflakkee is er een overschot aan zonne- en windenergie.

Na de presentatie door Alliander, de gesprekken met de bewoners van de monumentale woningen, een bezoek aan het invoedstation en aan één van de woningen waren de Stadtenaren helemaal op de hoogte van de ervaringen met waterstof in Lochem. Met deze waardevolle informatie kunnen zij in juni een weloverwogen keuze maken of zij wel of niet over willen stappen op waterstof.

Waterstofketel in woning in Lochem
Meterkast in woning in Lochem
Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD