De groep inwoners uit Stad aan ‘t Haringvliet die ooit met het idee voor Stad Aardgasvrij is gestart, organiseert speciaal voor al hun mede-inwoners op zaterdag 10 juni 2023 de Open Dag Stad Aardgasvrij. De open dag wordt gehouden in ’t Trefpunt aan de Oranjelaan 14.

t Trefpunt

Op de informatiemarkt kan iedereen van 12.00 tot 17.00 uur in gesprek met de projectpartners zoals energieleverancier Essent, netbeheerder Stedin, woningcorporatie Oost West Wonen en het Energieloket Goeree-Overflakkee over het plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet. Maar er is meer. Een speciale fototentoonstelling laat bijvoorbeeld zien hoe de eerdere energietransitie van kolen naar aardgas ging. Ook kunnen inwoners een rondje rijden in een waterstofauto terwijl de kinderen zich vermaken op het springkussen.

Draagvlakmeting
Van 3 tot en met 30 juni 2023 stemmen de Stadtenaren voor of tegen een aardgasvrij dorp vanaf 2025 en daarmee de collectieve overstap naar groene waterstof of een eigen elektrische oplossing. Een belangrijk moment, want alleen als minstens 70 procent voor stemt, én aan alle andere beloften wordt voldaan, gaat het project door. “Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat inwoners en ondernemers antwoord krijgen op hun vragen”, aldus de gemeente. “Daarom beantwoordt een aantal partners en inwoners van het initiatief voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet deze graag tijdens de open dag.”

Bij Stad Aardgasvrij zijn verschillende partners aangesloten. Op de informatiemarkt zijn Stedin, Essent, Oost West Wonen, het Energieloket Goeree-Overflakkee, ketelleveranciers en de Tafelaars aanwezig. Zij beantwoorden graag vragen van inwoners. De speciaal georganiseerde fototentoonstelling geeft een beeld van de eerdere energietransitie van kolen naar aardgas op Goeree-Overflakkee. Ook wordt aandacht besteed aan de introductie van elektriciteit in Stad aan ’t Haringvliet. Voor de tentoonstelling zijn foto’s uit het archief van de gemeente Goeree-Overflakkee beschikbaar gesteld.

Rijden op waterstof
Waar waterstof nog niet op grote schaal wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen, is de auto-industrie al jaren bezig met de toepassing van deze technologie. Zo rijden sinds 2020 in verschillende regio’s in Nederland waterstofbussen in het openbaar vervoer en had de eerste waterstofvrachtwagen in Nederland in 2020 de primeur. Speciaal voor deze open dag is een waterstofauto aanwezig. Ebby Road biedt ook de mogelijkheid om te rijden in een waterstofauto.

Medio mei hebben de inwoners van Stad aan ‘t Haringvliet de brochure met alle informatie over het project én de stempas ontvangen. Met deze stempas kunnen inwoners en ondernemers in juni op woensdagmiddag – en avond, vrijdagmiddag en zaterdag hun stem uitbrengen in ’t Trefpunt, op afspraak vanuit huis en bij de GO-bus die de laatste 2 weken als mobiel stemlokaal ingezet wordt.

Omdat het projectteam wil dat alle inwoners van Stad aan ’t Haringvliet betrokken zijn bij deze keuze, gaan zij uit van een opkomst van 100 procent. Dit houdt in dat als iemand niet komt stemmen, dit een nee-stem betekent.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD