Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Een ander proefproject in Nederland is WaterstofWijk Wagenborgen. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten.

Essent is, net zoals bij Stad, ook projectpartner bij WaterstofWijk Wagenborgen. Hier zijn bestaande woningen aangesloten op een waterstofnetwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee demonstratieprojecten. En ontdekken we welke waardevolle lessen we kunnen leren van een project als in Wagenborgen.

Overzicht Waarborgen

Overeenkomsten en verschillen met Wagenborgen
Een groot verschil tussen WaterstofWijk Wagenborgen en Stad Aardgasvrij is de omvang. Waar Wagenborgen 33 woningen omvat, staat Stad voor de uitdaging om ruim 600 huizen van waterstof te voorzien. Deze schaalgrootte vraagt om een zorgvuldige planning en samenwerking.

In Wagenborgen zijn de jaren 70 woningen voorzien van een verduurzamingspakket om het gasverbruik te verlagen en wordt er niet meer gekookt op gas, maar elektrisch. Er is een hybride systeem geïmplementeerd waarbij waterstof alleen wordt gebruikt voor piekverwarming en warm water. Hiervoor is gebruik gemaakt van waterstof cv-ketels die geen aardgas meer gebruiken. Hierdoor komt er geen CO2 vrij en is het een milieuvriendelijk alternatief. In Stad Aardgasvrij is er, gekozen voor volledige waterstofverwarming en is een hybride systeem, waar mogelijk, een keuze van de gebouweigenaar. Waar in Wagenborgen waterstof momenteel nog volledig van buitenaf wordt ingevoerd, ligt er voor Stad Aardgasvrij het plan om waterstof op locatie te produceren. Er wordt onderzocht hoe dit betaalbaar en betrouwbaar kan plaatsvinden.

Wat nemen we mee van Wagenborgen naar Stad aan ’t Haringvliet?

Inmiddels zijn bijna alle 33 woningen in WaterstofWijk Wagenborgen succesvol aangesloten op het waterstofnetwerk. De lessen die in dit project zijn opgedaan worden meegenomen naar Stad Aardgasvrij.

Les 1: Vraag en aanbod
Omdat bewoners nooit zonder waterstof mogen komen te zitten is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen vraag en aanbod. We moeten ervoor zorgen dat er altijd waterstof beschikbaar is en hier zijn verschillende manieren voor. Zo zorgen we voor een voorraad en mocht het nodig zijn kan er ook waterstof van buitenaf geleverd worden.

Daarnaast leren we vanuit Essent veel van de gebruiksprofielen van de bewoners in Wagenborgen. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de momenten waarop de vraag naar waterstof het hoogst is en welke invloed het weer heeft op deze afname. Met deze informatie kunnen we belangrijke voorspellingen doen en hierop inspelen.

Les 2: Klantportaal & klantenservice
Een andere waardevolle les is het belang van goede service. Bewoners moeten hun vragen kunnen stellen en hun verbruik kunnen inzien. Voor Wagenborgen is er een speciale klantenservice en klantportaal opgezet voor de waterstofklanten. Deze online omgeving kan ook gebruikt worden voor de inwoners van Stad Aardgasvrij.

Les 3: Contracten, meterstanden en verhuizen
Tot slot is er voor Wagenborgen een heel nieuw systeem opgezet voor het meten en factureren van waterstof. Dit moet op een andere manier gedaan worden dan bij ‘gewoon’ gas en stroom. Samen met de netbeheerder is dit systeem ingericht, waarbij de prioriteit ligt op de privacy en begrijpelijke facturering voor de gebruiker. We hebben nieuwe waterstofcontracten gemaakt in plaats van de oude aardgascontracten. Ook is het belangrijk om verder te kijken en zo hebben we ook nagedacht over situaties waarin mensen verhuizen van en naar een waterstofhuis.

Door te leren van bovenstaande lessen en andere ervaringen van eerdere projecten kunnen we de mogelijke overgang in Stad steeds een stukje gemakkelijker maken.

Meer lezen over WaterstofWijk Wagenborgen? Bezoek de website www.waterstofwijkwagenborgen.nl

Stap zetten in energietransitie
Het grootste waterstofproject van Nederland wil de volgende stap zetten in de energietransitie. Wordt de hele dorpskern van Stad aan ’t Haringvliet binnen enkele jaren aardgasvrij? Deze vraag houdt het projectteam en de Stadtenaren al enige tijd bezig. Onder de inwoners is er voldoende draagvlak om de daadwerkelijke overstap naar groene waterstof of een eigen all electric oplossing te maken. Het bestaande gasnet kan gebruikt worden en de landelijke overheid werkt aan wet- en regelgeving, speciaal voor Stad. Maar we zijn er nog niet. Voor een demonstratieproject als Stad Aardgasvrij is subsidie nodig, zodat het project verder kan en we hier de lessen kunnen leren die van belang zijn voor de energietransitie in Nederland en zelfs Europa. In deze video vertellen inwoner Stella Braber, innovatie expert Albert van der Molen en wethouder Jaap Willem Eijkenduijn hier meer over.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD