Dinsdag 21 mei 2024 was er een primeur in Stad aan ’t Haringvliet met de onthulling van de InnovaHub van Hylife Innovations.
Zeventien wooneenheden zijn aangesloten op de InnovaHub, een slimme energiehub die de huizen jaarrond van duurzame koeling en warmte voorziet op basis van zonne-energie. De zonne-energie wordt direct gebruikt, opgeslagen in batterijen of omgezet naar waterstof.
Jean-Paul Scheurleer, oprichter van Hylife Innovations, vertelt enthousiast bij de openingsceremonie hoe het avontuur drie jaar geleden is begonnen op de achterkant van een bierviltje.
“Na de pilot van het Innovathuis wisten wij dat één woning met eigen waterstofinstallatie niet nuttig is. Een energieopslagsysteem voor meerdere woningen in combinatie met een slimme energiesturing heeft de toekomst. Alle partners van het eerste uur zijn het hele traject aangehaakt gebleven en hebben het mogelijk gemaakt dat vandaag de InnovaHub in gebruik genomen kan worden. Ik ben daar enorm trots op.”
Aardgasvrije wijk
Aan Stadthof in Stad aan ’t Haringvliet zijn 17 nieuwbouwwoningen (12 appartementen, een twee-onder-een-kap woning en 3 geschakelde eengezinswoningen) gekoppeld aan een warmtenet. Direct naast de appartementen is InnovaHub gebouwd, een zogenaamd innovatief energiebufferingssysteem. Volgens berekening van de initiatiefnemers zou de hub 90% zelfvoorzienend moeten zijn met de energie van de zonnepanelen op de woningen, schuren en overkapte parkeerplaatsen. De opgewekte zonne-energie wordt in de hub samengebracht en gebruikt voor het verwarmen en koelen van de woningen. Voor eventuele calamiteiten, zoals het uitvallen van de InnovaHub, beschikken alle woningen ook nog over een eigen warmtepomp.
Overschot duurzame energie
De zonnepanelen in het project zijn goed voor maximaal 150 kVA en de hub heeft een netaansluiting van 55 kVA. De vier warmtepompen op het dak gebruiken deze energie voor de levering van warmte aan de woningen. Op momenten dat energievraag lager is dan het aanbod, wordt het surplus opgeslagen in een 120 kWh batterij.
Regenwaterdak voor waterstofproductie
De slimme energiesturing, ook wel EMS of energy management systeem genoemd, zal de installatie aansturen op basis van weersverwachting, energieprijzen en verwacht energieverbruik in de woningen. Zo worden bijvoorbeeld op een goede zomerse dag de batterijen binnen 2 uur opgeladen met de zonnestroom. De extra opgewekte energie kan dan omgezet worden in waterstof. In de Hub zijn 6 racks met ieder 5 AEM elektrolysers EL 2.1 (Anion Exchange Membraan) van Enapter geplaats. Deze hebben een capaciteit van 72 kW. Het benodigde water voor de waterstofproductie is afkomstig van regenwater van het dak van de hub en vervolgens onder de hub opgeslagen (max. 2.000 liter). Een waterbehandelingskit demineraliseert het water voordat het gebruikt wordt.
Met een compressor wordt de waterstof uit de elektrolysers verhoogd van 35 bar naar 300 bar voor opslag in manshoge cilinders. Achter de hub staan 7 bundels met ieder 18 cilinders met een maximale totale opslagcapaciteit van 120 kg.
Gesloten energiesysteem
De waterstof verlaat de unit niet en zal ingezet worden op momenten dat er warmtevraag uit de woningen is en er onvoldoende duurzame energie beschikbaar is of verwacht wordt. Een 30 kW brandstofcel zet de waterstof om in elektrische en (middels een warmtewisselaar) thermische energie. Deze thermische energie wordt via het warmtenet aan de woningen geleverd. De elektrische energie wordt terug aan het net geleverd of opgeslagen in de batterijen. Voor extra warmtelevering zijn er tevens twee katalytische waterstofketel aanwezig. Deze ketels zetten waterstof om in warmte. In dit proces vindt een katalytische oxidatiereactie plaats van maximaal 350°C. Tijdens dit proces komt er geen CO2 of NOx vrij en is dus volledig emissieloos.
Door dit gesloten energiesysteem wordt een systeemefficiëntie van tussen de 70 en 90% gerealiseerd.
Proeflocatie naar echte wereld
De opstelling in gemeente Goeree-Overflakkee is door Hylife Innovations eerst uitvoerig getest in een proefopstelling in Veldhoven (zie onderstaande video). De komende vier jaar zal de hub gebruikt worden door de bewoners van de 17 nieuwbouwwoningen in Stad. De uitkomsten uit de verschillende woningtypes is uiterst interessant voor vervolgprojecten. De innovatie is ontwikkeld met ruim 1 miljoen euro subsidie via het Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) fonds. De deelnemende partners, naast de initiatiefnemer Hylife zijn: Giacomini S.p.A., Witteveen+Bos, Van Dorp, VHE Industrial automation, Bouwonderneming Stout B.V., Mourik en MVOI B.V.