Waterstof adviseur Noé van Hulst onderzoekt deze zomer of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan.

Hij krijgt deze opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Goeree-Overflakkee. In het najaar rondt hij zijn advies af. Hij onderzoekt de financiering van het project, kijkt naar het draagvlak onder inwoners, de geleerde lessen, en de acht beloften van het project. Tijdens zijn onderzoek bestudeert hij de stukken en spreekt hij met betrokkenen, waaronder de Tafelaars, de groep inwoners die het project jaren geleden is gestart.

Aanleiding opdracht externe adviseur
De overstap naar waterstof moet voor de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet betaalbaar zijn. Dit is één van de acht beloften waar het project aan moet voldoen. Om aan de belofte Betaalbaar te kunnen voldoen is subsidie nodig. Al langere tijd voert het projectteam gesprekken hierover met verschillende partijen, waaronder de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Economische Zaken en Klimaat. Uit deze gesprekken ontstond de wens om een onafhankelijke adviseur in te schakelen die het project onderzoekt en daarna adviseert of en hoe het project door kan gaan. Op advies van het ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg adviseur Noé van Hulst deze opdracht, die 1 juli start.

Het onderzoek en advies
Van Hulst is gevraagd een helder en volledig advies te geven aan de projectorganisatie en rijksoverheid of en hoe het project Stad Aardgasvrij door kan gaan. Hij kijkt daarbij niet alleen naar de financiering, maar naar het volledige project. De basis hiervan zijn de acht beloften Veilig of anders niet, Groen, Het mag, Het kan, Vertaalbaar, Voldoende Draagvlak, Altijd warm en Betaalbaar. De verwachting is dat het advies uiterijk eind september klaar is. Op basis van dit advies besluiten de projectpartners of het project door gaat of niet.

Over Noé van Hulst
Noé van Hulst is waterstof adviseur. Hij heeft uitgebreide ervaring en kennis op het gebied van energiebeleid, met een focus op waterstof als duurzame energiedrager. Momenteel is hij Special Advisor Hydrogen van het IEA (International Energy Agency), vicevoorzitter van het International Partnership for Hydrogen and Fuel Cells in the Economy, waterstofadviseur van infrastructuurbedrijf Gasunie en Senior Fellow bij Clingendael International Energy Program. Hij was eerder ook de Nederlandse ambassadeur bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), voorzitter van de Governing Board van het IEA, waterstofgezant namens Nederland en directeur-generaal Energie bij het ministerie van Economische Zaken.

Stad Aardgasvrij in de zomerperiode
Om de uitgaven tijdens de onderzoeksperiode te beperken zetten we een aantal activiteiten de komende tijd op pauze. De activiteiten die nodig zijn lopen gewoon door, zoals het schouwen van de woningen, subsidieaanvragen en het beantwoorden van vragen over het project. Ook blijven we de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet op de hoogte houden van belangrijke ontwikkelingen van het project. Wel stoppen we deze zomer met een deel van de externe inhuur van mensen, zoals projectmanagement en het omgevingsmanagement om zo de projectkosten te beperken. Deze activiteiten worden gedurende de zomerperiode ondergebracht bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Inwoners van Stad kunnen met hun vragen dan ook bij de gemeente terecht. Dit kan telefonisch via 140187 of via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Noé van Hulst
Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Geslaagde scholieren

Al sinds 2007 gaat StadsWeb elk jaar langs bij de Stadtenaren die geslaagd zijn voor de middelbare school.

De geslaagde scholieren van dit jaar kunt u hier vinden.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD