StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Voorafgaand aan de verkiezingen van 2006 is op 20 februari 2006 in Stad aan 't Haringvliet een verkiezingsdebat georganiseerd. Tijdens dit debat is over verschillende thema’s gediscussieerd en zijn de standpunten per partij uitgewisseld. Graag wil de fractie ven de ChristenUnie verantwoording afleggen over hoe zij met de thema's is omgegaan. De ChristenUnie heeft de afgelopen jaren geen deel uitgemaakt van de coalitie. Vanuit onze constructieve opstelling hebben we desondanks per thema geprobeerd onze punten in te brengen. Hieronder zal per thema en per standpunt worden uiteengezet hoe de fractie hierin heeft gehandeld. Met schuin gedrukte letters zijn onze 'beloften' hieronder aangegeven.

Nieuwbouw
Grote verscheidenheid; De ChristenUnie fractie heeft met name voor onze kleine kernen gepleit voor het bouwen in grote verscheidenheid. We wilden een aantal starterwoningen mogelijk maken en vinden dat teveel woningen van hetzelfde soort het evenwicht in de kern verstoort. De plannen voor de locatie koelhuis, Oranjelaan, Burgemeester Sterkstraat voldeden aan onze wensen. Verder blijven de mogelijkheden voor nieuwbouw in Stad helaas beperkt. Toch blijven we, ook na de verkiezingen in 2010, inzetten op gepaste mogelijkheden tot nieuwbouw in verscheidenheid.

Open plan procedure; Ten aanzien van nieuwbouw zet de ChristenUnie in op het voeren van open plan procedures. Dit houdt in dat burgers vroegtijdig worden betrokken bij planontwikkeling en hierop invloed kunnen uitoefenen. Wij constateren dat het college (ondanks dat wij er sterk op aangedrongen hebben) de beloofde verbetering van communicatie met de burgers vooral in de vorm van eenrichtingverkeer heeft doorgevoerd. Het college doet wel veel mededelingen, maar er is te weinig ruimte voor de burgers om mee te praten over de plannen. Wat ons betreft kunnen we een aantal schrijnende voorbeelden noemen waar zowel de burgers als de gemeenteraad (!!) voor voldongen feiten werden geplaatst.

Verkeer
Wijk of kern ben je samen; In het kader van verkeer werd vooral de parkeerproblematiek en het op bepaalde plaatsen te hard rijden in de discussie ingebracht. Als ChristenUnie hebben we op dit punt bepleit dat de inwoners vooral ook gezamenlijk overleggen en spreken over misstanden op dit gebied. Enerzijds omdat op het gebied van parkeerproblemen iedereen eigenlijk vlak voor de deur wil parkeren, terwijl daar simpelweg geen plaats voor is. Vaak ligt op enige afstand voldoende parkeerruimte, maar dat vergt een stukje lopen. Anderzijds is het te hard rijden vooral een kwestie ven verantwoord gedrag waarop een 100 % controle door bijvoorbeeld de politie niet haalbaar is. Onze fractie pleit wel steeds voor het inrichten van de wegen op een zodanige manier dat hardrijden onmogelijk, dan wel sterk ontmoedigd wordt.

Afspraken met hulp van de gemeente; We pleiten ervoor dat de gemeente met de bewoners van het Dijkhof om de tafel gaat om te praten over mogelijke oplossingen voor de parkeerproblemen die daar spelen.

Gereedschappen meegeven ; met elkaar de omgeving bijhouden; Het buurt- en kerngericht werken, wat door het vorige college (waar wij ook deel van uitmaakten) is ingezet, is de afgelopen periode voortvarend doorgezet. Het bovenstaande idee past hier prima in. Het beleid op buurt- en kerngericht werken dat is vastgesteld geeft de mogelijkheid om iedere wijk of kern op een eigen ambitieniveau gezamenlijk dingen te laten uitwerken. Een medewerker buurt- en kerngericht werken is betrokken bij de toekomstplannen die door de inwoners van Nieuwe Tonge zijn gemaakt. Voor Stad aan 't Haringvliet staan wij eenzelfde ontwikkeling voor. Het plan dat door de werkgroep Stad op Stelten is opgesteld is hier een goede basis voor. De Stichting StadsWeb zou wat ons betreft een goede vaste gesprekspartner van de gemeente kunnen als het gaat over beleid voor Stad aan 't Haringvliet.

Samenleving in balans
Sociale samenhang jong en oud nodig; De bevolking van ons eiland vergrijst. Niet alleen door de babyboomers, maar op het eiland ook door de wegtrek van hoger opgeleide jongeren. De ChristenUnie fractie heeft voordurend gepleit voor het inzetten op kennisintensieve economische ontwikkeling om meer arbeidsplaatsen voor hoger opgeleide jongeren te realiseren. Wij denken hierbij aan agriculturele en duurzame energieprojecten. Op deze manier kan, weliswaar bescheiden, de demografische ontwikkeling iets worden bijgestuurd.

Ook werkgelegenheid; Dit punt hangt samen met het vorige punt. Onze fractie is blij, en een beetje trots, dat onze visie in de economische toekomstplannen is verwerkt. De te eenzijdige nadruk op recreatieve en toeristische ontwikkeling is op onze inzet genuanceerd en uitgebreid met bovengenoemde kernpunten over kenniseconomische ontwikkeling.

Servicecentrum in kleine kernen met vrijwilligersloket; Voor deze voorziening heeft onze fractie herhaaldelijk gepleit. We weten dat hierover ook gesprekken zijn geweest met bijvoorbeeld banken, etc. De eerlijkheid gebiedt dat we niet weten wat de huidige stand van zaken is. In ons programma voor 2010 - 2014 hebben we deze gedachte wel doorgezet door voor handhaven van bestaande voorzieningen te pleiten en het bereikbaar maken en houden van voorzieningen die reeds uit de kleine kernen verdwenen zijn. Wordt dus vervolgd!

Wijkteams om knelpunten samen te bespreken en op te lossen; De gemeente moet dit faciliteren; Voor dit punt verwijzen we naar de opmerkingen die gemaakt zijn over het buurt- en kerngericht werken. In dit beleid hoort het doorspreken van de stand van zaken, ambitie verwoorden en tot uitvoering komen.

Slot
Wij hebben via dit bericht willen aangeven dat de aan Stad gedane beloften door ons zeker niet vergeten zijn en dat we op gezette momenten hebben ingezet op het verwezenlijken van onze 'StadsDoelen'. Helaas was in de afgelopen periode een rol in de oppositie voor ons weggelegd, waardoor de mogelijkheid tot realisatie enigszins beperkt was. Toch zijn we van mening dat we op gezette tijden volop voor onze beloften gepleit hebben en we zijn vol ambitie om na de verkiezingen op 3 maart 2010 door te pakken.

We verwijzen naar onze website www.stabielbetrokkenmiddelharnis.nl. Daar hebben we al onze standpunten voor u op een rij gezet. Ook presenteren we een en ander in verschillende filmpjes op YouTube: www.youtube.com/cumiddelharnis.