2016 is voorbij en graag geef ik u voor de tiende keer alweer een overzicht van de cijfers van StadsWeb van het afgelopen jaar. Welk artikel werd het meest gelezen, hoeveel foto's zijn er bijgekomen en waar is Ko Nientje geweest het afgelopen jaar?

Aantal geplaatste artikelen
Dit jaar zijn er 128 artikelen geplaatst. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar, zoals hieronder grafisch is weergegeven.

Grafiek met aantal artikelen per jaar

Net als in eerdere jaren valt vrijwel alles onder "dorpsnieuws", "sportnieuws" en "nieuws van Ons Trefpunt".
Hieronder kunt u zien hoe deze 128 artikelen over de verschillende categorieën zijn verdeeld:

Grafiek met aantal artikelen per categorie per jaar

Ko Nientje is ook dit jaar weer flink op reis geweest, naar verschillende verre en minder verre bestemmingen. Het konijntje is in 2016 43 keer op de gevoelige plaat gelegd. Dit is vergelijkbaar met 2014 (44 keer), terwijl het in 2015 wat minder was (24 keer). In dit jaar heeft Ko Nientje ook iets meer landen bezocht (9) in vergelijking met vorig jaar (7). De landen zijn:

 1. Duitsland
 2. Indonesië
 3. Zuid-Afrika
 4. Swaziland
 5. Algerije
 6. Portugal
 7. Spanje
 8. Japan
 9. Griekenland

Op deze kaart kunt u de locaties terugvinden als paarse markeringen.

Meest aangeklikte artikelen
Achter de schermen wordt ook bijgehouden hoe vaak een artikel wordt aangeklikt. Er wordt dus niet geteld hoeveel unieke personen één artikel aanklikken, maar elke keer als er op de link wordt geklikt, wordt dat als een 'hit' geteld. Dus artikelen die ik vaak heb aangepast, zullen veel hits van mijn kant ontvangen.
Dit jaar staat de start van het Nijntje-gym op nummer 1. Leuk om te zien is dat één van de zes artikelen van 'Thuis op Stad' in de top 10 staat ('De Knusse Schuur'). Twee andere ('Interview Herman Maas en Wim van Ham' en "Nieuwe overkanters...") zijn net buiten de top 10 gevallen. Blijkbaar vinden we het toch erg leuk om over onze dorpsgenoten te lezen.
Verder kunnen we natuurlijk niet om onze cultuur heen: er zijn twee artikelen van Mel Dal in de top 10 terug te vinden en één van Toneel Stad. Ook het Stadsoverleg staat met drie artikelen in de top 10. Zoals altijd is ook het artikel over de geslaagde scholieren goed gelezen.
Ten slotte wordt ook dit jaar de trend doorgezet dat het aantal hits van het 'top-artikel' meer hits heeft dan de voorgaande jaren. Nummer 1 heeft dit jaar namelijk 1251 hits, terwijl dit in 2015 1050 was, 2014 was het 895 en in 2013 zelfs slechts 541. Het is me niet geheel duidelijk waar deze stijging vandaan komt.
Verder zien we ook dit jaar een relatief groot aantal artikelen van het begin van het jaar. Deze hebben natuurlijk al de meeste tijd gehad om hits te verzamelen.

De volledige top 10 ziet er in ieder geval als volgt uit:

 1. Start Nijntje gym vanuit Sportimpuls project "GO Learns to Move" (2016-02-20) 1251
 2. De Knusse Schuur (2016-03-30) 1018
 3. Geslaagde Stadse scholieren 2016 -update- (2016-06-18) 968
 4. Cultuur in Stad aan ’t Haringvliet (2016-08-18) 889
 5. Plattelandshotel het Reekalfje (2016-02-16) 889
 6. RTV SLOGO in gesprek met Dorpsraad Stad (2016-07-11) 876
 7. Schone strandje in Stad aan ’t Haringvliet (2016-07-04) 831
 8. Agenda Stadsoverleg -update- (2016-10-03) 796
 9. Voorlichting over veiligheid voor senioren (2016-05-01) 720
 10. Kaartverkoop voor “Mel de musical” start vandaag (2016-07-01) 715

Upgrades en uitbreidingen
In 2016 is in de laatste maanden veel gebeurd. We hebben nu naast onze Twitter-account een Facebook-account, een Google+-account en een YouTube-account. Twitter, Facebook en Google+ worden automatisch gevuld met alle artikelen die op StadsWeb verschijnen. Daarnaast worden ook af en toe interessante berichten op het platform zelf gedeeld. Op YouTube staan alle video's van StadsWeb, met als mooie laatste toevoeging: de volledige registratie van Mel de musical (met dank aan Joost van den Berg).

Ook het StadsArchief heeft eindelijk achter de schermen een update gekregen. Deze draaide nog altijd op Joomla! versie 1.5 en deze versie werd al sinds 2012 niet meer ondersteund. Het was me een doorn in het oog, maar eindelijk heb ik tijd gevonden om de website om te zetten. De lay-out is vrijwel onveranderd gebleven, maar toch ook wel zo aangepast dat het beter geschikt is voor meerdere schermtypen (telefoon, tablet of computer).
Het viel me wel op dat de informatie op deze website nog verre van compleet is. Zo is de "Canon van Stad" maar half geschreven en is alleen achter de schermen een begin gemaakt met de geschiedenis van verschillende straten. Dus ik nodig u graag uit om dit aan te vullen als u dit leuk vindt! U kunt een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Forum en fotoboek
Op het forum zijn in 2016 drie nieuwe aanmeldingen geweest en ik zag tot mijn schrik dat ik iemand al bijna drie weken heb laten wachten op activatie van het account (sorry Carola!). Er waren slechts twee gebruikers die afgelopen jaar daadwerkelijk hebben ingelogd op het forum. Mocht u echter iets kwijt willen dan kan dat natuurlijk nog altijd hier, maar gelukkig hebben we nu meer mogelijkheden via o.a. Twitter en Facebook. Wilt u discussiëren op het forum, dan hoeft u zich alleen maar éénmalig te registeren. Enkele aspecten van het forum zijn uitgelegd in "Hoe...". Wil het toch niet lukken? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In het fotoboek zijn ook dit jaar weer veel foto's toegevoegd; dit keer maar liefst 664. Dit is een stuk meer dan 2015 (met 394 foto's) en 2014 (met 368 foto's), maar minder dan 2013 (met 956 foto's). Veruit de meeste foto's komen van activiteiten naar aanleiding van de Mel Dale week:

Ook zijn er veel foto's van de Intocht van Sinterklaas. Verder zijn er foto's van de eerste rugbywedstrijd op ons eiland. Uiteraard heeft ook Ko Nientje weer haar steentje bijgedragen.

Computerstatistieken
De teller op de voorpagina was al een tijd niet meer zichtbaar en via de link is te zien dat deze sinds begin november van dit jaar niet meer goed werkt. Gelukkig worden ook achter de schermen allerlei statistieken bijgehouden. Deze zijn veel nauwkeuriger, omdat niet iedereen via de voorpagina StadsWeb bereikt (maar heel vaak direct naar het artikel wordt geleid). Hierin zag ik een enorme stijging in de bezoekers. Nadere analyse leerde mij dat het meest gebruikte systeem, toevallig mijn eigen systeem was. En het op-één-na meest gebruikte systeem, mijn systeem voor de laatste update was. En dit ging zo maar door. Ofwel, ik genereer in mijn eentje al de top 6. Dit komt omdat ik StadsWeb als mijn startpagina heb staan, vaak aan StadsWeb werk en dit jaar helemaal, omdat ik met o.a. Facebook bezig was. Dus helaas blijken deze ook niet zo nauwkeurig te zijn. Het is in ieder geval wel opvallend (confronterend?) dat ik wel heel erg vaak op StadsWeb te vinden ben ...

Ik heb nog wel even gekeken naar de besturingssystemen en de webbrowsers. Hierin zie ik, naast macOS, ook Windows 7 veel terugkomen. Ook Windows XP en Windows 10 worden veel gebruikt. Iets lager is Windows 8 te vinden. Verder zien we veel Firefox, maar ook Safari, Chrome en Internet Explorer worden gebruikt. Ik vind het grappig om te zien dat iPads en iPhones ook veel worden gebruikt om StadsWeb te bezoeken (en ik weet zeker dat die niet van mij komen).

De populairste zoektermen zijn uiteraard wederom "stadsweb", "stad aan het haringvliet" en vele variaties hierop. Een greep uit andere zoektermen (188 in totaal): "de knusse schuur", "mel de musical", "gordelroos aan twee kanten", "2 april 2016 dansen met bigband", "tis weer tiet", "hoeveel huizen staan er in stad aan het haringvliet", "hut bouwen van pallets", "dagboek van een kooikertje", "buurtsuper stad aan haringvliet", "mijn droom is werk met kinderen" en "project havenstadt locatie".

Doorkijk naar 2017
Ik heb geen grote plannen voor komend jaar. Helaas hebben mijn invallers (voor als ik niet kan en o.a. voor het bijwerken van het fotoboek) zelf geen tijd meer, dus ik kan nog wel een paar handjes gebruiken om sporadische wat artikelen te plaatsen of om foto's in het fotoboek te zetten. Het kost niet veel tijd, maar het is wel fijn al er relatief snel op kan worden gereageerd. Basiskennis van HTML en FTP is essentieel, kennis van een CMS zoals Joomla! of iets soortgelijks is handig. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn, stuur me dan even een e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Mocht u ten slotte nog vragen, opmerkingen of verbeteringen hebben dan horen we het uiteraard graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tot slot wens ik u (ook namens de rest van de redactie) een heel mooi en gezond 2017 toe!

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD