Een half uur douchen met maar twee liter water en op afstand de voordeur open doen zodat de bezorger een pakje binnen kan leggen. In het Innovathuis in Stad aan 't Haringvliet zijn de nieuwste technologische en duurzame oplossingen toegepast.

Het futuristische huis is nog niet helemaal klaar, lezers van dit artikel krijgen de primeur.

"Veel mannen vinden dit nogal interessant," zegt projectmanager Marijke de Wit als ze naar de meterkast wijst. Die is niet alleen gevuld met heel veel groepen voor het elektra, maar ook met apparaten, waarvan de lampjes fel oplichten in het donker. Niet alleen de meterkast is anders dan in een gewoon huis, het huis heeft nog meer verrassingen in petto.

Multifunctionele tablet
Met een tablet kan het hele huis worden bediend. Druk op 'koken' en het licht in de keuken gaat fel branden, terwijl het licht in de woonkamer wordt gedimd. De paniekknop zorgt ervoor dat alle lampen aanspringen en de voordeur opengaat. Ook is op de tablet te zien hoe hard het waait en wat de luchtvochtigheid is, de resultaten zijn afkomstig van het meetstation aan de voorgevel. Ook handig is de functie om foto's te bekijken van iedereen die heeft aangebeld. De afgelopen dagen is er aangebeld door een pakketbezorger, een collectant en een buurvrouw.

Gewone eensgezinswoning
Er is voor het Innovathuis bewust gekozen voor een gewone eengezinswoning. Marijke legt uit: "Er zijn wel allerlei innovatieprojecten, maar dan gaat het vaak om een grote villa, of een heel bijzonder huis. Maar in Nederland woont een groot gedeelte van de mensen in een rijwoning. Met dit project willen we laten zien hoe wij denken dat een nieuwbouwwoning er over 5 tot 10 jaar uitziet. Voor zover wij weten is dit het enige project in Nederland waarbij een eengezinswoning wordt gebruikt om te ontdekken hoe onze woningen er in de toekomst uitzien. Alles wat op dit moment technisch mogelijk is hebben we bij elkaar gebracht."

33 Zonnepanelen
Alle muren zijn gemaakt van nieuwe, innovatieve materialen die extreem goed isoleren. De ramen zijn voorzien van driedubbelglas. Op het dak liggen 33 zonnepanelen, de energie daarvan wordt op zonnige dagen opgeslagen in twee grote accu's. Er is geen gasaansluiting, alle installaties werken op elektriciteit. De benedenverdieping wordt verwarmd door middel van infrarood vloerverwarming, die kan in zones worden bediend. Dus de vloer bij de bank kan warmer worden gezet dan in de hal of de keuken. De bovenverdieping wordt verwarmd met elektrische radiatoren. De keuken is voorzien van de allernieuwste keukenapparatuur. Onderweg naar huis alvast de oven voorverwarmen? Dat kan met één druk op de knop. En het is relaxed wakker worden als je vanuit bed met je telefoon alvast het koffiezetapparaat aan kunt zetten.

Babyfoon
Het huis is zo goed geïsoleerd dat er nauwelijks energieverlies is. Dat zorgt ervoor dat het in de zomer koel blijft en dat in de winter de warmte niet verloren gaat. Het resultaat is een laag energieverbruik. Om te zorgen voor gezonde en schone lucht is het huis voorzien van een geavanceerd ventilatiesysteem. Uit alle ruimtes wordt de lucht afgezogen en gemeten. Indien nodig wordt er verse lucht van buiten verwarmd en toegevoegd. Op die manier heeft de lucht in iedere ruimte altijd de juiste hoeveelheid zuurstof en luchtvochtigheid. Ook opvallend zijn de camera's, verspreid door de woning. Die kunnen worden gebruikt om het huis in de gaten te houden tijdens een vakantie, maar ook als babyfoon tijdens een bezoekje aan de buren. Huissleutels behoren ook tot het verleden, met een pasje kunnen de deuren worden geopend.

Papierloos toilet
De badkamer ziet er uit als een gewone badkamer, maar schijn bedriegt. Het fonteintje wordt bediend met een sensor en is voorzien van een functie om je handen te drogen. Daardoor is geen handdoek meer nodig. Het toilet is papierloos en is in plaats daarvan voorzien van een 'douche'. En of er nu vijf minuten of een uur wordt gedoucht, de douche gebruikt per douchebeurt maar twee liter water. Dat wordt continu opgevangen, gefilterd en verwarmd voor het weer vanuit de regendouche naar beneden klatert.

De conclusie is duidelijk. In de toekomst worden huizen niet alleen zuiniger, maar ook een stuk slimmer en comfortabeler!

Waarom Innovathuis?
Projectontwikkelaar Wonen op Flakkee werkt samen met een groep vaste partners. In de wijk Havenstadt hebben ze samen met Bouwonderneming Stout en 20 andere partners het Innovathuis gebouwd om te ontdekken hoe een nieuwbouwwoning er in de toekomst uitziet. Na de officiële opening blijft de innovatieve woning in Stad aan 't Haringvliet twee jaar beschikbaar als kenniscentrum. Waarbij belangstellenden op uitnodiging of afspraak kunnen kijken hoe de nieuwste technologie in de praktijk werkt. Het is daarnaast de bedoeling om samen te werken met het techniekonderwijs op het eiland, zodat ook de nieuwe generatie kan leren van dit project. Het huis zal ook een periode worden bewoond door een 'proefgezin' om de technieken in de praktijk te testen.

Vragen, adverteren of iets te melden aan StadsWeb?

Het StadsOverleg zoekt nieuwe leden! StadsOverleg is er voor en door Stadtenaren

Heb je interesse in deelname aan Stadse101, of heb je suggesties voor het organiseren van activiteiten?

Uitgelicht

Wissellijst

Het wissellijstenproject is opgezet met hulp van het Familie Nipius Roos Fonds (de vroegere eigenaren van de Stadse Koekjesfabriek). In deze wissellijst ziet u een willekeurige beeldje van de Stadse schoenmaker/kunstenaar Mel Dale, die in 2004 overleed.

Alle foto's van het wissellijstenproject zijn terug te vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD