In de zomer van 2020 hebben we voor een eerste maal Goeree Overflakkee bezocht. Van deze bezoeken maken we de laatste jaren hedendaagse historische reisverslagen. Hierin hebben we nu ook Stad aan 't Haringvliet beschreven.

Oude kaart Stad aan 't Haringvliet
Kaart van het eiland Overflakkee (detail) / naar ontwerp van: Claes Jansz. Visscher (II). - weduwe Joachim Ottens en Zoonen, 1655 en/of 1719 - 1725 bron: Rijksmuseum Amsterdam;

Het reisverslag met de titel 'Goeree Overflakkee' zal uiteindelijk deel gaan uitmaken van een achtdelige set boeken met de settitel 'Hollandse Eilanden', dat weer deel uitmaakt van de reeks "Het water verbindt" over ons leefgebied. Dit 'Goeree Overflakkee'-reisverslag beslaat nu 113 pagina's A4 (51.000 woorden = ruim 5 uur leesplezier) en maakt gebruik van zo'n 170 mini-foto's en 110 illustraties die - aangeklikt - uitvergroot bekeken kunnen worden.
Hierbij vertelt de tekst het verhaal dat niet te zien is op de afbeeldingen en andersom geeft de afbeelding de sfeer en het gevoel weer van datgene dat niet beschreven is.

Hopelijk draagt het reisverslag iets bij aan de algehele kennis over dit prachtig en historisch bijzonder gebied.
En voor de bewoner is het natuurlijk altijd leuk om te zien wat een 'vreemde' nu eigenlijk ziet en opvalt.

Veel lees- en kijkplezier met deze ontdekkings- en/of herkenningstocht!
Het reisverslag: https://www.weikopiebes.nl/hetwaterverbindt/43_GoereeOverflakkee/reis2020.htm#dag2StadaantHaringvliet

Literatuuronderzoek en reisverslagen
Het verslag wordt tevens gebruikt voor een geschiedenis (literatuur)onderzoek, waaraan sinds 2011 geschreven wordt. Er wordt soms ook naar verwezen.

Deze set met reisverslagen gaat - zoals al vermeld - deel uitmaken van de reeks reisverslagen "Het water verbindt". Van de provincie Groningen is dit inmiddels in een prachtige set van vier banden verschenen, getiteld "De Ommelanden" dat voor de liefhebber uit voorraad leverbaar is. Zie eventueel voor een multimediaal verslag van de boekpresentatie op https://www.weikopiebes.nl/hetwaterverbindt/boekpresentatie.htm

Drie geschakelde foedralen

Dit reisverslag zal t.z.t. samen met de andere nog te schrijven reisverslagen uitkomen in de volgende banden:
37 Goeree-Overflakkee
.. Hoeksche Waard + Tiengemeten
.. Voorne-Putten
.. IJsselmonde + Zwijndrechtse Waard
.. Eiland van Dordrecht + Dordrechtse Waard
.. Alblasserwaard
.. Krimpenerwaard
44 index

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD