De uitgebreide presentatie van toekomstplannen voor het dorp leverde een keur aan reacties op. Onder de aanwezigen leefde naast verwachting ook scepsis: "er moet natuurlijk wel iets mee gedaan worden".

Door Pieter Prins

De uitgebreide presentatie van toekomstplannen voor het dorp in het Trefpunt op 4 januari leverde een keur aan reacties op. Onder de aanwezigen leefde naast verwachting ook scepsis: "er moet natuurlijk wel iets mee gedaan worden". Met name de jongere generatie blijkt pessimistisch te zijn over de toekomst van het dorp.

In de hal spreken we een groep vrolijke dames van begin twintig. Ze zijn even langsgekomen om een glaasje te drinken en handen te schudden voor het nieuwe jaar. Wilma Catsburg woont hier sinds mei vorig jaar en vindt Stad wel een leuk dorp. "Alleen, er is zo weinig te beleven, er mag wel wat meer komen om de jongeren vast te houden", zo stelt ze. Naast haar staat Mirjam van Keulen, ze woont al haar hele leven op het dorp. "Wat ik van Stad vind? Het is een beetje klein en er wonen vooral oudere mensen." Wat haar vooral spijt is het verdwijnen van de winkels. "Toen die hier nog zaten had je een smoesje om even het dorp in te gaan en dan zag en sprak je nog eens iemand, dat is nu weg."

Bettine Trommel, die ook in het groepje staat en deze avond de gasten bedient, ziet ook wel positieve kanten aan het dorp: "het ons-kent-ons is wel leuk en het is hier meestal lekker rustig." Wilma valt haar bij en vindt de haven ook erg leuk, "alleen kunnen de mensen die daarvoor komen weer niks in het dorp doen of kopen." Als het over de gepresenteerde plannen gaat zijn ze allen veel minder positief. "Wij zijn waarschijnlijk al weg als die plannen hier uitgevoerd gaan worden."

Leegstand
Een eindje verderop staan Adrie van Neuren en Jan Maliepaard, twee Stadse ouderen, met elkaar te praten. Ook bij hen scepsis over de toekomst van het dorp, "het dorp is een teruggaande zaak". Toch zien ze wel lichtpuntjes. "Een winkel met een ruim assortiment zou al voldoende zijn om de leefbaarheid te verbeteren" zo stelt Adrie van Neuren. Beide mannen zijn wel kritisch over nieuwbouw. "Er staan op het dorp al veel woningen langdurig te koop, dus bij nieuwbouw moet daar wel een oplossing voor gevonden worden, anders zitten we daar weer mee".

In de kleine zaal spreken we Mieke van Ham, zij woont al meer dan dertig jaar op Stad. Ook zij vindt dat er meer zou moeten zijn voor met name de jeugd, ze zag de laatste jaren veel van het dorp verdwijnen. "In veel opzichten is het dorp niet interessant meer, tenzij je hier alleen komt voor de rust en verder je werk ergens anders hebt". Uiteindelijk blijkt dat de aanwezigen het nu vooral tijd vinden om concreet in actie te komen: "Plannen worden altijd gemaakt, maar er moet nu wel iets mee gedaan worden".

Zie ook:

 • S.O.S. in het Trefpunt
 • Foto's van de avond in het fotoboek
 • Stad aan 't Haringvliet

  VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

  VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

  🡢

  Uitgelicht

  Ko Nientje

  Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

  Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

  Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

  STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD