Het Eilanden Nieuws heeft nieuws over de nieuwbouw geplaatst wat wij hebben overgenomen. Het eerste deel gaat over de nieuwbouwplannen. In het tweede deel laat wethouder Philip van den Berg weten dat de gemeente weldegelijk partner is in de nieuwbouwplannen.

Door Roeland van Mourik, verslaggever Eilanden Nieuws

Vier partijen gaan zich inzetten voor de bouw van zo'n 75 woningen in Stad aan 't Haringvliet. Dinsdag 13 februari 2007 ondertekenden ze een intentieovereenkomst in het gemeentehuis van Middelharnis: Arcus Projectontwikkeling BV, aannemer Kroon uit Den Bommel, Woongoed Flakkee en de gemeente Middelharnis.

Een belangrijk moment omdat het woningbouwproject nu officieel van start gaat, met een bijbehorende taakverdeling voor de verschillende partijen. De gemeente Middelharnis heeft de regie over het project dat achter het oude Koelhuis en aan de Burgemeester Sterkstraat gaat plaatsvinden. Tevens onderhoudt zij het contact met andere overheden. Arcus Projectontwikkeling BV en Kroon Den Bommel Projectontwikkeling hebben speciaal voor de woningbouwontwikkeling een nieuwe entiteit opgericht: Stad Totaal BV. Deze nieuwe BV gaat de komende tijd samen met de gemeente Middelharnis de plannen definitief maken. Uiteindelijk neemt zij ook de realisatie van het plan en zorgt zij voor de verkoop van de woningen. Woongoed Flakkee gaat zich middels deze samenwerking richten op de realisatie van huur- en goedkope koopwoningen. Ook ontwikkelt zij een zorgsteunpunt op het terrein van het voormalige Koelhuis.

Goed doorgepraat
Met deze plannen gaat een vurige wens van de werkgroep 'Stad op Stelten' in vervulling: woningbouw in Stad. Al blijkt uit de plannen van de werkgroep dat ze eigenlijk 'meer' willen. Daarom zal in de toekomst met deze werkgroep om de tafel worden gezeten om te spreken over de definitieve uitvoering van de plannen.

De werkgroep heeft bijvoorbeeld al laten weten dat een zorgsteunpunt op de locatie van het Koelhuis een onlogische plek is, omdat het slecht toegankelijk is voor bewoners aan de oostzijde van het dorp. Deze visie willen de samenwerkende partijen uitdrukkelijk respecteren en tijdens de besprekingen met werkgroep zal over de ins en outs van de locatie voor het zorgsteunpunt goed doorgepraat worden, aldus Simon van Nieuwaal, directeur van Woongoed Flakkee.

"Desnoods moet er naar creatieve oplossingen gezocht worden voor het toegankelijkheidsprobleem." Van Nieuwaal doelt daarbij op voorzieningen, zoals een lift, die bij winkelcentrum D'n Diek in Middelharnis zijn getroffen.
Ook burgemeester G. de Vries-Hommes vindt dat er over de locatie van het zorgsteunpunt goed overlegd moet worden met de werkgroep 'Stad op Stelten'. "Het zou zonde zijn als goede plannen van de projectgroep in het water zouden vallen," zei ze na de ondertekening van de intentieovereenkomst.

In Stad blijven wonen
De burgemeester noemde het plan van de samenwerkende partijen "een goede eerste aanzet om Stad op te stuwen in de vaart der volkeren." Vooral voor jonge starters zijn de plannen een mooie gelegenheid om in Stad te blijven wonen, vindt ze.

Guy Habets, directeur van Arcus Projectontwikkeling, vindt dat het plan Stad "beter op de kaart zet." "Binnen een kleine uitbreiding worden huur- en koopwoningen gerealiseerd. Voor ieder is er dus wat wils." Door de nieuwe woningen hoopt de directeur van Arcus dat er een betere kettingvorming ontstaat: de vrijgekomen woningen van verhuizende Stadtenaren kunnen door starters gekocht worden. "Het plan moet er in voorzien dat jongeren in Stad blijven wonen."

Van Nieuwaal hoopt dat ook ouderen in Stad blijven wonen. Het zorgsteunpunt, waarbij ook een aantal zorgappartementen wordt gebouwd gaat in die behoefte voorzien, hoopt hij.
Als het goed is wordt er dit voorjaar gestart met de inspraak van omwonenden van de twee bouwlocaties. Daarna moet het bestemmingsplan opgesteld worden. Eind 2007 kan dit worden goedgekeurd door de Provincie Zuid-Holland, zodat in 2008 de verkoop en de ontwikkeling van de woningen kan plaatsvinden.
Gemeente toch partner in nieuwbouwplannen Stad

In tegenstelling tot wat wethouder Philip van den Berg verklaard heeft op de informatieavond van de werkgroep 'Stad op Stelten' is de gemeente toch partner in de nieuwbouwplannen in Stad aan 't Haringvliet.

Dat heeft de wethouder ruimtelijk ordening tijdens het tekenen van de intentieovereenkomst laten weten. Op de informatieavond van 'Stad op Stelten' de avond daarvoor zei Van den Berg dat de gemeente Middelharnis de plannen van Woongoed Flakkee en de twee projectontwikkelaars alleen faciliteert. "Dat is onjuiste informatie, ook wij zijn partner in het geheel en hebben onze handtekening onder de intentieovereenkomst gezet."
Van den Berg wil voor de onjuiste weergave van de feiten zijn oprechte excuses aanbieden aan de inwoners van Stad aan 't Haringvliet, liet hij dinsdag weten.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD