Met de nieuwbouwplannen zou er een nieuw zorgcentrum met zorgloket op Stad komen. Maar hoe bereikbaar is die lokatie voor ouderen? Herman Maas zocht het uit.

Door Herman Maas

Met de nieuwbouwplannen zou er een nieuw zorgcentrum met zorgloket op Stad komen. Maar hoe bereikbaar is die lokatie voor ouderen? Herman Maas zocht het uit.

Een projectgroep met o.a. de woningbouw heeft een plan voor nieuwe woningen achter het koelhuis in Stad aan 't Haringvliet. Ik juich dit enorm toe en ben blij dat er nu eindelijk eens gebouwd gaat worden op Stad. Als actieve bewoner heb ik met anderen gevraagd te mogen meedenken over de definitieve plannen maar alle partijen hebben ons er steeds buiten gehouden en gezegd dat er na de presentatie een inspraakronde zal komen.
Vorige maand kreeg iedereen een blaadje met de plannen van de projectgroep in de bus waarin het nieuwe zorgcentrum met zorgloket in de nieuwe wijk gesitueerd is. In eerdere plannen zou het in de B. Sterkstraat, veel dichter bij het centrum, komen.

Om te laten zien hoe onhandig en onveilig de nieuwe locatie is ging ik in een rolstoel met een bejaarde met een rollator vanuit de B. van Brienenstraat naar de Rabobank, omdat deze bank dicht bij de nieuwe locatie ligt. In Rotterdam en Dordrecht is overal rekening gehouden met rollators en rolstoelen maar op Stad nog steeds niet. Als we op de stoep willen rijden/lopen, en dat willen we als de school uitgaat, moeten we steeds de rollator en de rolstoel de stoep op en af tillen en dat is voor ouderen erg moeilijk. Na bijna gevallen te zijn door hondenpoep op de stoep willen we even uitrusten op een bankje maar die staan er alleen opgetuigd in de zomer.

Verderop bij het gemaal is wel een bank maar als we in de buurt komen blijkt dat we er vanwege treden niet kunnen komen. Omdat het kerkpad veel hondenpoep herbergt gaan we verder over de stoep die te smal is en scheef ligt. Langs de E-markt kan niet vanwege een hek en dus maar via het Oprel waar het trottoir te smal is en we vanwege passerende bussen niet op straat kunnen rijden/lopen dus moeten staan wachten tot de bus, vrachtauto en tractor voorbij zijn en dan maar weer tillen en proberen de afstap te maken en de helling te halen.

Stoep Achterdijk
De stoep op de Achterdijk bevat geen opritjes, is veel te smal en heeft obstakels.

De stoep op de Achterdijk bevat geen opritjes, is veel te smal en heeft obstakels zodat we ook in dit smalle stukje op straat moeten rijden/lopen. De rest van de Achterdijk en Molendijk hebben geen trottoir en geen waterafvoer in de riool maar zijn wel de grootste verkeersader van het dorp. Omdat de weg bol gelegd is wil de rollator steeds de sloot in en kost het mij in de rolstoel enorm veel kracht de rolstoel overeind te houden. De paaltjes staan zo dat je er nauwelijks rechts langs kan en doe je dat dan zit je meteen weer bordenvol hondenpoep aan je handen en wielen. Waarom treedt de politie hier niet tegen op?

Omdat er geen trottoir is parkeert iedereen op het voetpad en dat maakt het nog gevaarlijker. De Dijkhof met zijn helling redden we net en vier hondendrollen later bereiken we de bank. Deze is dan al dicht en daarom proberen we te pinnen maar zowel een rolstoeler als de rollatorbestuurder krijgen de glazendeur niet open
Dus gaan we teleurgesteld de 1500 meter in 3 kwartier nog eens overdoen en moeten nu aan de overkant rijden en dat is nog veel gevaarlijker. De 30 km kan volgens de politie niet gehandhaafd worden omdat er te weinig obstakels zijn voor het snelverkeer. De rechter zal bekeuringen hiervoor derhalve afwijzen. Waarom niet wat minder verkeersbelemmerende maatregelen voor rolstoel, kinderwagen en rollator en wat meer voor het snelverkeer?

Begrijpt u nu waarom de Rabobank maar 2 klanten per dag krijgt en daar met 2 personeelsleden op zit te wachten?
Waarom moet een zorgcentrum bijna op het verste punt vanaf de bejaardenwoningen? Waarom komt er geen verbinding van de Molendijk naar de Vrouwtjesweg? Is het niet beter het zorgcentrum in het centrum b.v. aan de haven te maken waar momenteel twee prachtige locaties te koop staan? Jammer dat de bevolking niet creatief heeft mogen meedenken en nu als tegenstander gezien wordt als ze niet staan te juichen.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD