De windmolen "De Korenaer" wordt op de Stadse dag van 1 september 2007 in het zonnetje gezet. Natuurlijk hoort de molen bij deze dag waar "Geschiedenis" het thema is. De molen bepaalt al vanaf 1746 het Stadsaanzicht en is het oudste monument.

Door Marjan Sorgdrager

De windmolen "De Korenaer" wordt op de Stadse dag van 1 september 2007 in het zonnetje gezet. Natuurlijk hoort de molen bij deze dag waar "Geschiedenis" het thema is. De molen bepaalt al vanaf 1746 het Stadsaanzicht en is het oudste monument.

De huidige molenaar Ko Campfens is daar terecht trots op. Al 25 jaar is hij molenaar van deze molen. Hij heeft het vak geleerd van David Blok die zijn leven lang molenaar was in Middelharnis. De twee molens in Middelharnis zijn helaas afgebroken. Ze werden overbodig toen machines het werk overnamen.
Ko leerde alles in de praktijk, bv hoe hij de zeilen moest voorleggen aan de hand van de windkracht. Hij leerde snel en toen de baan op Stad vrijkwam solliciteerde hij direct. Hij was de enige kandidaat, want molenaar zijn is tegenwoordig liefdewerk oud papier. Je verdient er niets mee. Het kost je alleen maar.

Elke zaterdag was de jonge molenaar op de Korenaer. Zijn leermeester controleerde hem nog wel regelmatig. Vanaf een afstand bespiedde hij Ko. Stond de molen wel goed op de wind, waren de zeilen goed gespannen, had hij niet teveel zeil bij harde wind? Hield hij het weer goed in de gaten, kwamen er niet onverwacht buien aan? Gelukkig was David altijd tevreden en mocht Ko al snel zelfstandig de molen beheren.
Ondanks zijn werk op Stad krijgt Ko weinig contact met de bevolking. Alleen de oude molenaar Cor Arensman (woonde in de voormalige molenaarswoning naast de molen) kwam altijd buurten. En David van Keulen komt regelmatig een praatje maken. Ko vindt het jammer dat er verder weinig Stadtenaeren belangstelling hadden voor de molen.

Onderhoud
Op Goeree-Overflakkee is in 1988 de Molenstichting opgericht door de vier gemeenten. De stichting onderhoudt de 12 molens op Goeree Overflakkee met subsidie van het Rijk, de provincie Zuid-Holland, de gemeentes, fondsen en donaties. Daarmee kan het hoog noodzakelijke aan de molens gerepareerd worden.
Aandacht voor de molens is belangrijk voor het voortbestaan. Regelmatig draaien zorgt ervoor dat kleine gebreken worden opgemerkt en verholpen. Een belangrijke voorwaarde voor een molen is de molenbiotoop. De molen moet op een vrije plaats staan zonder belemmering van gebouwen en bomen, zodat er een vrije windvang mogelijk is. Zonder wind geen molen, Ko maakt zich zorgen over de beplanting in de tuinen om de molen. De Stichting zal daar aandacht aan gaan schenken.

Ko is altijd bezig voor de molen. Soms door de week op een avond, vaak op zaterdag. Tot verdriet van zijn vrouw, die zaterdag ook wel eens wat anders wil doen. Maar Ko heeft de opdracht om in ieder geval elk jaar de molen 6000 omwentelingen te laten maken en als het op zaterdag windstil is dan zal hij het in de avonduren in moeten halen.

Meel
De molen van Stad staat er goed bij dankzij het vakmanschap van Ko. Op dit moment maalt Ko uitsluitend voor veevoeder. Hij maalt haver voor een rusthuis voor paarden en tarwe voor een varkenshouderij.
Nu is hij een tweede koppel aan het maken om meel voor consumptie te malen. Hij maakt een hele houten constructie met houten tandwielen, een houten meelkuip, hij is bezig de houten lagers goed af te stellen. Dit alles verdeeld over drie etages. Alles moet precies in elkaar passen, want als de molenwieken eenmaal draaien dan komt er zoveel kracht vrij dat alles verscheurt als het niet goed past.

De twee molenstenen zijn inmiddels geplaatst. Op zaterdag wil Ko dan meel gaan verkopen voor consumptie: voor brood, voor koekjes etc. Als het goed gaat lopen wil zijn vrouw hem daarbij assisteren. En zijn opvolging heeft hij ook al geregeld. Zijn dochter Marja (10 jaar) wil straks molenaar worden. Ze helpt nu vaak samen met haar zusje Samantha bij het optakelen van de zware graanzakken. Een zak haver weegt wel 40 kilo. Maar Marja moet eerst nog veel sterker worden om straks het werk over te nemen. Misschien wordt zij wel de eerste vrouwelijke molenaar van Stad.

Meer informatie
Op de Stadse dag kunt u aan de molenaar alles vragen over de molen. Er zal een kraampje zijn met veel informatie, u kunt er meel kopen, donateur worden. Er is een quiz met vragen over de molen, u kunt er heerlijke poffertjes eten.

Vanwege het "Jaar van de Molen" is onze molen op dit moment versierd met bijzondere zeilen. Kunstenaar Marian Zimmerman heeft deze kunstzeilen beschilderd. Als reizend kunstwerk gaan de kunstzeilen, van haar en van de kunstenaar Harald Jean Jassoy van molen naar molen. De witte zeilen zijn speciaal besteld om er met acrylverf op te schilderen. Normaal zijn de zeilen op Goeree bruin van kleur.

Op de webside www.gomolens.nl is informatie te vinden over de molens van Goeree, de activiteiten en de rondreis van de kunstzeilen. Op www.stadsedag.stadaantharingvliet.nl kunt u meer informatie over de Stadse Dag vinden.

Vragen, adverteren of iets te melden aan StadsWeb?

Het StadsOverleg zoekt nieuwe leden! StadsOverleg is er voor en door Stadtenaren

Heb je interesse in deelname aan Stadse101, of heb je suggesties voor het organiseren van activiteiten?

Uitgelicht

Wissellijst

Het wissellijstenproject is opgezet met hulp van het Familie Nipius Roos Fonds (de vroegere eigenaren van de Stadse Koekjesfabriek). In deze wissellijst ziet u een willekeurige beeldje van de Stadse schoenmaker/kunstenaar Mel Dale, die in 2004 overleed.

Alle foto's van het wissellijstenproject zijn terug te vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD