StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Omdat onze eilandelijke cultuuraanjager Jan Trompper verhinderd was mocht Herman Maas in zijn plaats deelnemen aan het 1e PlattelandsParlement dat 8 oktober in Voorthuizen werd gehouden.

Omdat onze eilandelijke cultuuraanjager Jan Trompper verhinderd was mocht Herman Maas in zijn plaats deelnemen aan het 1e PlattelandsParlement dat 8 oktober in Voorthuizen werd gehouden.

Het doel van de dag was de burgers van het platteland in een rechtstreekse ontmoeting met leden van de 2e kamer te laten debatteren over een vitaal platteland. Er waren ongeveer 400 afgevaardigden uit heel het land vanuit diverse organisaties die op het platteland actief zijn: o.a.de plattelands-jongeren, buurtverenigingen, vrijwilligers-organisaties, stichting kleine kernen, culturele en historische clubs, landschapsbeschermers en boerenorganisaties.

's Morgens waren er 9 werkgroepen over diverse problemen zoals belemmerende regelgeving, (aan)gepast wonen, werkgelegenheid, openbaar vervoer, afnemend aantal vrijwilligers en te weinig ruimte voor jongeren. Daarnaast was een projecten-markt waarbij iedere provincie iets presenteerde.

Herman bezocht een project over vervoer in Zeeuws-Vlaanderen (buurtbus door vrijwilligers), een coöperatieve dorpswinkel uit Sterksel (N.Br.) na dat de laatste winkel gestopt was, een culturele club van Groningen die erg bezig is de historie vast te leggen voor de toekomst, jongerenorganisatie "Gaan" (zie site www.plattelandsjongeren.nl), het Friese project www.dorpen.nl en het Limburgse project over het samengaan van een buurthuis met bejaardenwoningen, aanspreekpunt gemeente en zorgverlening.

Maas was vooral enthousiast over www.dorpen.nl waarbij met professionele hulp van o.a. de provincie ieder dorp zijn eigen website heeft gekregen die men naar eigen keuze kan vullen met nieuws, historie of andere zaken; één dorp heeft zelfs ieder huis van het dorp een eigen blad gegeven waarin de bewoners iets kunnen vertellen over de geschiedenis van het huis en andere wetenswaardigheden.Ik raad iedereen aan eens een kijkje te nemen.

Na een voortreffelijke lunch met vele streekgerechten was er 's middags een plenaire vergadering waarbij de negen aanwezige Tweede-Kamerleden de regering vormden en de zaal het parlement. Eerst werden de conclusies van de werkgroepen van 's morgens doorgenomen en als advies aan de kamerleden meegegeven voor de regering. Met name de ontelbare verstarrende regels waren velen een doorn in het oog omdat ze ieder initiatief de grond inboren.

De welstandscommissie bleek op vele plaatsen reeds afgeschaft en er zijn ook al gemeentes die erg soepel met bouwvergunningen omgaan om dorpen leefbaar te houden. Veel aandacht was er voor de boeren die te weinig ruimte krijgen om hun bedrijf rendabeler te maken door extra activiteiten buiten strikt het boerenbedrijf.

Het voorstel dat veel steun kreeg was om veel regelgeving niet meer star vanuit Den Haag te laten plaatsvinden maar naar de gemeentes over te brengen die beter kunnen aansluiten bij de plaatselijke situatie. Veel situaties zoals bijvoorbeeld natuurbeheer, recreatie en landbouw hoeven elkaar niet te bijten maar kunnen in harmonie samengaan.

Zorg was er over de vele oudere stedelingen die op het platteland gaan wonen, huizen kopen terwijl er geen nieuwe gebouwd mogen worden en dus jongeren naar de stad jagen, rust willen en tegen iedere activiteit zijn. Daarmee tasten deze mensen de bestaande gemeenschap aan.

Duidelijk werd ook dat de 1.2 miljard die we jaarlijks uit Brussel krijgen voor de landbouw niet meer alleen als rechtstreekse steun naar de boeren moet gaan maar voor een deel ook gebruikt moet gaan worden om het platteland leefbaar te houden met andere economische activiteiten, betere huisvestigingsmogelijkheden en vooral plek en toekomst voor de jeugd.

Het was een zeer leerzame en nuttige dag die volgens plan jaarlijks terug zal keren. U kunt voor meer informatie terecht op www.plattelandsparlement.nl.