StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

De pantoffels stonden gewoon voor de deur. Niemand nam ze mee. Zelfs niet met dat koude weer. En dan zijn een paar warme instappers toch niet te versmaden.

Kernbezoek aan Stad

Ze stonden er als stille getuigen voor de rust en de gemoedelijkheid waarmee de Stadtenaren met elkaar omgaan.

We brachten er vrijdagmiddag een kernbezoek, nee ik zeg het verkeerd, een STADSbezoek. Stad is niet voor niets Stad.

We werden allerhartelijkst ontvangen door de stadsraad. Piet Diepenhorst nam ons mee in een presentatie. Stella Braber nam het vervolg voor haar rekening en Wilco Blok sloot na de stadswandeling de presentatie af. Ze vulden elkaar uitstekend aan. Ook Marko van Sluis (voormalig raadslid in de gemeente Middelharnis) en Jerry van Bergen waren namens de stadsraad aanwezig.

'Een positieve insteek', dat kunnen we wel als thema boven dit kernbezoek zetten. Er is de laatste jaren heel veel tot stand gebracht. In eigen kracht door zelf het initiatief te nemen, goede plannen te maken, de bevolking er bij te betrekken en een goed gesprek aan te gaan met de gemeente om met elkaar tot mooie resultaten te komen. En die hebben we tijdens een frisse, gezonde wandeling aanschouwd.

We werden bijgepraat over de bevolkingsgrootte en het verloop, de vele ondernemers binnen zo'n kleine gemeenschap, het gerealiseerde WoZoCo en de nieuwbouwplannen die mei a.s. een aanvang zullen nemen. Er zullen 76 woningen in fasen worden gebouwd. Op één middag werden er 10 woningen verkocht. Prachtige woningen in verschillende prijsklassen.

We liepen langs de opgeknapte haven, het teruggebouwde weeghuisje, vernamen van het in de oorlog in het Haringvliet neergestorte Lancester vliegtuig waar deze zomer een herdenkingsmonument voor wordt geplaatst. De familie van de omgekomen piloot, de familie Forster zal daarbij aanwezig zijn. Er worden slimme plannen gemaakt voor een nieuw Trefpunt, het OverTrefpunt.

Aan de dijk, binnendoor naar Den Bommel, langs het Haringvliet zal vanuit het droomfonds een vogelkijkhut worden geplaatst. Tijdens een fietstocht waar de omgeving zich uitstekend voor leent kan die tijdens een afstapmoment bezocht worden.

Ook liepen we langs de inbreilocatie in de Burg. Sterkstraat waar nodig wat zou moeten gebeuren. We kwamen over de heringerichte Molendijk, die daardoor veel veiliger is geworden.

Op die dijk, tijdens die frisse wandeling brachten we een bezoek aan de 'Knusse Schuur' van Pieternella Arensman-Jelier. Een pracht initiatief een jaar geleden opgestart. Je kunt er boodschappen doen, koffie komen drinken, er is een postbus, in de aangrenzende werkplaats worden meubels gemaakt en kwetsbare mensen hebben er een ontmoetingsplaats en activiteiten. Maar dat zou nog anders kunnen. Ter plekke werden er maar gelijk afspraken gemaakt met de verantwoordelijke wethouder want daar was behoefte aan en de wethouder wilde graag meedenken en faciliteren waar mogelijk is.

En terug van de wandeling werden we door Leen Leune, vrijwilliger bij het Trefpunt voorzien van een hapje en een drankje.

Ook nu weer de moeite waard om een kern, deze kern te bezoeken.

Zie het fotoalbum van Rien van der Boom voor foto's van dit kernbezoek.