StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Op een warme en droge dag besef je eens te meer dat schoon en betrouwbaar drinkwater heel belangrijk is. Zo'n dag was het dinsdag 20 juni, toevallig of niet, toen Deltacommissaris Wim Kuijken en directeur Annette Ottolini van Evides Waterbedrijf het nieuwe innamestation voor drinkwater uit het Haringvliet in gebruik namen. Het station is te vinden aan de Zeedijk ten westen van Stad aan 't Haringvliet.

Het nieuwe innamestation is noodzakelijk omdat vanaf volgend jaar de Haringvlietsluizen op een kier gaan en het Haringvliet vanaf de sluizen zouter zal worden. Dit laatste tot de denkbeeldige lijn tussen Middelharnis en het Spui. Daarachter blijft het water zoet. En daar heeft Evides Waterbedrijf dus de nieuwe voorziening gerealiseerd, die in de plaats komt van het innamestation Scheelhoek, nabij Stellendam.

Transportleiding
Tussen het nieuwe innamestation bij Stad aan 't Haringvliet en Scheelhoek is bovendien een 14 kilometer lange transportleiding voor het drinkwater aangelegd. Bij Scheelhoek takt deze nieuwe leiding aan op de bestaande leiding richting de duinen bij Ouddorp en Haamsteede, waar het ingenomen Haringvlietwater verder wordt gezuiverd. Het eindproduct is het drinkwater dat uit de kranen op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland komt.

Het nieuwe innamestation neemt gemiddeld 650.000 liter water per uur in. Tijdens warme zomers kan de hoeveelheid oplopen tot 940.000 liter per uur. Er is bij het ontwerpen veel aandacht geschonken aan de flora en fauna in het gebied. Zo kunnen vissen die met al die liters naar binnen komen, op een bepaald punt niet verder. Via een vijver naast het innamestation en een sloot zwemmen ze terug naar het Haringvliet. Evides Waterbedrijf heeft ook gelet op de veiligheid en het onderhoudsgemak van de nieuwe voorziening.

De bouw van het nieuwe innamestation – sneller dan verwacht en binnen het gestelde budget – behoort tot de Compenserende Maatregelen Kierbesluit. Evides Waterbedrijf heeft nauw samengewerkt met Rijkswaterstaat en waterschap Hollandse Delta om het te realiseren. Aan die samenwerking refereerden Annette Ottolini, Deltacommissaris Wim Kuijken en Marco Zeeman van Rijkswaterstaat tijdens de officiële ingebruikname.

"Samen zorgen we ervoor dat de zekerheid van schoon drinkwater op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland is gewaarborgd als de sluizen van het Haringvliet op een kier gaan", aldus de directeur van Evides Waterbedrijf. Ze noemde ook natuurorganisaties als samenwerkingspartners, evenals de familie Soldaat, die de grond waarop het innamestation staat in eeuwige erfpacht beschikbaar stelt aan het waterbedrijf.

Zalm
Marco Zeeman van Rijkswaterstaat keek vooruit naar de tijd dat de zalm weer volop in het Haringvliet zal zwemmen, na de opening van de sluizen in 2018. "Als tegenprestatie moest het innamepunt voor drinkwater worden verplaatst. Dat lijkt eenvoudig, maar was niet niks. Samen hebben we de handschoen opgepakt. Er is uitstekend werk verricht. In de sloten en het drinkwater komt geen zout."

Deltacommissaris Wim Kuijken noemde de droogte en de warmte op de openingsdag en de dagen daarvoor. "Dan zie je des te beter dat het belangrijk is om de zoetwatervoorziening op orde te krijgen. Dat gaat niet vanzelf. Het is ingewikkeld en complex, maar jullie hebben het voor elkaar gekregen", aldus Kuijken, die daarna samen met Annette Ottolini met een druk op een grote rode knop het innamestation in gebruik stelde.