StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Om kopers te lokken naar het nieuwbouwproject Havenstadt in Stad aan ’t Haringvliet op Goeree-Overflakkee krijgen de bewoners een BMW als deelauto.

„Het klinkt als een raar initiatief en het is in ieder geval een primeur op Nederlandse bodem”, zegt projectontwikkelaar Jean Paul Scheurleer van 'Wonen op Flakkee'. „Het is voor het eerst dat een nieuwbouwwijk compleet met deelauto-project op deze schaal wordt ontwikkeld. Wij werken samen met BMW dealer F. Breeman uit Rotterdam, die de elektrische auto’s levert.”

Het extraatje lokt al veel kopers naar het dorpje op Goeree-Overflakkee. Voor het nieuwbouwproject Havenstadt worden 76 nieuwbouwwoningen gebouwd. „De eerste fase van veertig woningen is al helemaal uitverkocht. Zestig procent van de kopers komt van buiten Goeree-Overflakkee. De helft daarvan uit de regio Rotterdam, waarvan een aantal uit Rotterdam-Centrum. In de stad kunnen ze niet zo’n woning vinden voor zo’n betaalbare prijs. Hier krijgen ze waar voor hun geld en zijn ze toch nog dichtbij Rotterdam”, zegt Scheurleer. De woningen worden medio 2018 opgeleverd. In december gaat de tweede fase in de verkoop, waar al veel animo voor is.

Jeugd trekt weg
Met het initiatief mikt de projectontwikkelaar op mensen 'uit de grote stad' die de rust willen opzoeken. "Dit gebied heeft te maken met een vergrijzing", zegt Scheurleer. "Jonge mensen uit bijvoorbeeld Rotterdam zijn hier heel erg welkom."
De gemeente Goeree-Overflakkee heeft dan ook de ambitie om meer bewoners naar het eiland te lokken. „Stad aan ’t Haringvliet tobde met haar inwonersaantal. De jeugd trok weg. Wij hebben daarom besloten om ons te onderscheiden en om projecten anders te doen. Zo focussen wij ons meer op mensen uit de regio Rotterdam en laten wij allemaal wat zien wat er op het eiland kan”, vertelt Scheurleer.

BMW i3
Voor de veertig eerste woningen komen twee honderd procent elektrische deelauto’s, een BMWi3 te staan. „Bewoners kunnen een app downloaden en op deze manier de auto voor korte afstanden of een heel weekend reserveren. Het idee is ontstaan omdat er tijdens verkoopgesprekken door kopers uit de stad werd aangegeven dat het makkelijk zou zijn om over een tweede auto te beschikken. Dit vergt een investering en een mogelijke drempel om hier te komen wonen. Op deze manier nemen wij die drempel als ontwikkelaar weg. Kopers hoeven de investering niet de doen en kunnen beschikken over ook niet de eerste de beste auto.” Bewoners betalen zes euro voor een uur en tachtig euro voor een heel weekend. „Voor die prijzen kun je geen tweede auto rijden.”

Met een deelautoproject wordt ook gekeken naar duurzaamheid. „Wij gaan op het terrein van Havenstadt een Huis van de Toekomst bouwen. Dat wordt gasloos en krijgt een eigen energieopslag. Deze woning zal op basis van zijn techniek, comfort en gadgets zijn tijd vooruit zijn.”