StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Donderdag 22 november 2017 werd een Steppevorkstaartplevier (Glareola nordmanni) waargenomen bij het Watergat nabij Stad aan 't Haringvliet.

Steppevorkstaartplevier

De determinatie van een Steppevorkstaartplevier is lastig. Pas een dag later, vrijdag 23 november was determinatie zeker. Het betrof een onvolwassen vrouwtje in winterkleed.

Toen deze waarneming via o.a. Dutchbirdsalerts.nl werd gepubliceerd trokken, naast de vele Nederlandse vogelaars, zelfs spotters vanuit België en Frankrijk, naar de polder tussen Oude-Tonge en Stad aan 't Haringvliet om deze vogel te spotten.

Op de foto zit zij links van een Kieviet en achter een Wintertaling. 'Zelf had ik het geluk de Steppevorkstaartplevier dit weekend waar te nemen op zaterdag vanaf de Noordandsedijk, vanwaar zij later weer is teruggevlogen richting plasje Watergat. Het gehele weekend trok de Steppevorkstaartplevier op met een groepje Kievieten.' De Steppevorkstaartplevier broedt van oostelijk Roemenië tot in Kazakhstan en overwintert in Afrika ten zuiden van Sahara.

Pas driemaal eerder is deze dwaalgast in Nederland in november waargenomen. (1900, 1982 en 2009) Dit is opmerkelijk aangezien het wintergebied in tropisch Afrika ligt.