StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Een robot op waterstof die het huis opruimt en het gras maait. Water zuiveren met rietstengels. De bliksem opvangen in een accu. Kinderen hebben verrassende oplossingen om hun 'Stad' duurzaam te maken. De bewoners van het dorp dachten afgelopen maandag na hoe ze Stad van het gas af kunnen krijgen.

Bijeenkomst

Aardgas is eindig, veroorzaakt schadelijke uitstoot van CO2 en is de oorzaak van de aardbevingen in Groningen. Dat zijn volgens de voorzitter Piet Diepenhorst van het Stadsoverleg drie redenen om alternatieven te zoeken voor het gebruik van aardgas. Wethouder van der Vlugt vult aan dat aardgas in de toekomst waarschijnlijk steeds duurder zal worden. Vanwege de schadelijke effecten heeft het kabinet besloten dat er in 2050 geen aardgas meer mag worden gebruikt in de Nederlandse huizen. Diepenhorst deelde het aantal woningen in Nederland door de resterende tijd en ontdekte dat dit betekent dat er tot 2050 dagelijks 873 woningen losgekoppeld moeten worden van het gas. Er is dus werk aan de winkel.

Mogelijke alternatieven
In Stad wil men niet afwachten op wat komen gaat, maar zelf nadenken over oplossingen voor een aardgasvrije toekomst. Een panel van deskundigen geeft aan een volle zaal uitleg over de pilot om het dorp als eerste van het eiland en misschien wel van Nederland van het aardgas af te krijgen. Op dit moment wordt er een inventarisatie gemaakt van alle woningen in Stad aan 't Haringvliet. Daarna wordt er gerekend aan de mogelijke alternatieven. Stadsverwarming wordt genoemd, waarbij er op één plaats in het dorp water wordt verwarmd, het warme water stroomt in leidingen door het dorp en kan worden gebruikt om de huizen te verwarmen. Een andere optie is om huizen te verwarmen met waterstofgas, of biogas. Met een aantal aanpassingen kunnen waterstof- en biogas het aardgas vervangen om huizen te verwarmen en op te koken. Minder voor de hand liggende oplossingen zijn volledig overstappen op elektriciteit, dus dat ook gebruiken om huizen te verwarmen. Of gebruik maken van de warmte diep in de aarde, door middel van warmtepompinstallaties.

Doe het collectief
Inwoner Wout Koppenaal is al jaren bezig met het verduurzamen van zijn woning. Hij maakt onder andere gebruik van zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp en een luchtwater-warmtepomp. "Mijn energierekening is daardoor fors omlaag gegaan. Op nul uitkomen gaat niet lukken, daarvoor is het huis te oud." Zijn advies is om zaken collectief in te kopen, omdat daardoor flinke voordelen behaald kunnen worden. Een belangrijke partij is Woongoed GO, die een flink aantal woningen bezit in het dorp. Cees van Dam zegt dat duurzaam bezig zijn een vanzelfsprekendheid is voor de woningbouwvereniging. "Alle nieuwe huizen die wij gaan bouwen hebben geen aansluiting meer op het aardgasnetwerk. Daarnaast zijn we al jarenlang bezig met het isoleren van woningen en het plaatsen van zonnepanelen. Hierbij wordt er scherp gelet op de betaalbaarheid voor de huurders. Als de huur omhoog gaat vanwege investeringen wordt dit altijd gecompenseerd door een lagere energierekening. De huurder moet er per saldo beter van worden."

Bijeenkomst

'Waterstofmolen'
Bij Deltawind wordt er nagedacht over de toekomst van de coöperatie, wat worden de doelen als straks de windopgave van de provincie is ingevuld. Eén van de ideeën is om een windmolen te benutten om water om te zetten in waterstofgas. Directeur Monique Sweep legt uit dat één 'waterstofmolen' genoeg energie oplevert om 600 woningen te voorzien van energie. Het lastige is dat het een kip-eiverhaal is. Er is veel geld mee gemoeid, dus moet het vooraf zeker zijn dat er voldoende vraag is naar het waterstofgas. Je moet dus op hetzelfde moment zorgen voor 600 woningen die klaar zijn om over te gaan van aardgas naar waterstof en voor de productie van waterstof. Het is één van de opties die verder wordt onderzocht.

Lennard Seriese van Stedin vertelt dat het huidige netwerk is gebaseerd op aardgas, maar bij een overstap naar waterstof kunnen hoogstwaarschijnlijk de huidige leidingen worden gebruikt, wel moeten de compressoren worden aangepast. In de woningen moeten de ketels en kooktoestellen worden aangepast. Volgens het panel doet waterstof qua veiligheid niet onder voor aardgas. Risico's zijn niet uit te sluiten, maar zijn voor zover bekend niet groter dan bij aardgas.

In de praktijk lopen duurzame inwoners van Stad soms tegen praktische problemen aan. Zo zijn de bomen in de Van Bronckhorststraat zo groot geworden dat ze het zonlicht tegenhouden, waardoor de zonnepanelen op de daken veel minder opwekken. De wethouder belooft om er serieus naar te kijken. Een andere Stadtenaar zegt dat zijn aanvraag bij de gemeente om een laadpaal voor een elektrische auto te plaatsen moeizaam verloopt.

'Geen bedreiging maar kans'
Iemand vraagt waarom Stad voorop moet lopen met het verduurzamen. De wethouder zegt dat het zorgt voor een stukje trots als je voorop loopt en ook voor extra aandacht voor het dorp. "Ik ben ervan overtuigd dat het zich uitbetaalt als je een bedreiging omzet in een kans. Dus als we in 2050 aardgasvrij moeten zijn kun je dat zien als een bedreiging, maar ook als een kans om als eerste zelf aan de slag te gaan."

De aanwezigen lijken niet onwelwillend tegenover de plannen te staan om Stad een voortrekkersrol te geven op het gebied van duurzaamheid. De belangrijkste vragen zijn op dit moment: Wat is de beste oplossing om los te komen van het aardgas? Wat kost het en wie gaat het betalen? Daar gaan de experts zich de komende tijd over buigen. Samen met betrokken Stadtenaren die geloven in een aardgasvrij Stad aan 't Haringvliet.