StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

De beleving van een dorpskern wordt niet alleen bepaald door de ligging en de aanwezige voorzieningen, maar vooral ook door het uiterlijk. Goed onderhoud van gebouwen draagt bij aan een positieve beleving van de omgeving.

Om de ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid binnen en buiten de dorpskernen verder te verbeteren, start de gemeente Goeree-Overflakkee met het project ‘Verbeteren fysieke leefomgeving’. In dit project staat de aanpak van verpauperde panden, terreinen en openbare ruimte centraal.

Aanpak
Elke dorpskern heeft panden, pleinen, terreinen en straten, die beeldbepalend zijn voor een kern. Verpaupering hiervan zorgt voor een negatief beeld van de fysieke leefomgeving. De afgelopen maanden heeft de gemeente Goeree-Overflakkee in alle dorpskernen geïnventariseerd welke panden verpauperd of vervallen zijn en die bepaalde voorzieningen nodig hebben. In deze inventarisatie zijn de locaties meegenomen, die in een eerder stadium door inwoners en dorpsraden zijn aangedragen.

De komende weken bezoekt de gemeente de panden die zijn geïnventariseerd. Tijdens deze bezoeken worden de gebreken van de panden in kaart gebracht. De panden met ernstige gebreken en waarbij gevaar is voor bewoners en passanten, hebben een hoge urgentie. Deze panden worden als eerste aangepakt. Vervolgens bezoekt de gemeente de panden die de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving verminderen en inspecteert zij terreinen en andere onderdelen die van invloed zijn op de ruimtelijke kwaliteit.

Brief eigenaren
Via een brief krijgen de eigenaren van de bezochte panden een uitnodiging voor een gesprek met de gemeente. De insteek van deze gesprekken is om met elkaar de geconstateerde gebreken door te lopen en samen te bekijken welke voorzieningen er op korte en lange termijn nodig zijn. Het doel van de gesprekken is om met elkaar tot een goede en gewenste oplossing te komen, zodat uiteindelijk de fysieke leefomgeving in de verschillende dorpskernen verbetert.

De beleidsnotitie ‘Verbeteren fysieke leefomgeving’ is vanaf woensdag 21 maart 2018 in te zien op www.goeree-overflakkee.nl/terinzage.