StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Wie wil er nou in Stad wonen? Niemand toch! Daar is sinds kort verandering in gekomen. De vraag is nu: 'Wie wil er níét in Stad wonen?' Het nieuwbouwproject Havenstadt geeft daar inhoud aan.

Al in 2005 waren er plannen om achter de Molendijk in Stad aan het Haringvliet een nieuwe woonwijk te creëren. Woningbouwvereniging Woongoed GO zette zich toen mede daarvoor in. Helaas, de huizenmarkt stortte in. Niemand durfde het financiële risico te nemen. Maar de wens voor nieuwbouw bleef sluimerend aanwezig. De gemeente wilde wel, de provincie werkte wat tegen. In de raming van de woningbehoefte zat echter wel muziek. Maar wie springt er in het ongewisse? De grond werd intussen overgenomen door een projectontwikkelaar met durf. En zo kwam 'Wonenopflakkee' met een revolutionair plan. In totaal honderd huizen zouden er gebouwd kunnen worden. Doordat dit project paste bij de schaal van de woonkern werkte de provincie nu wel mee.
De optimale samenwerking met de gemeente en andere belanghebbende partijen zorgde ervoor dat het plan van de grond kwam. Resultaat: de eerste fase met 68 woningen wordt nog voor de bouwvakvakantie opgeleverd. Sterker nog: met de eerste woningen is dat al gebeurd en de bewoners hebben ze al betrokken. Er is een diversiteit aan woningtypen. Rijtjeshuizen, gezinswoningen, en tweekappers wisselen elkaar af. Door de diversiteit van de vormgeving heeft ieder huis zijn eigen uitstraling.
Allemaal zijn ze gebouwd met duurzame materialen en door de toepassing van een luxe gevelsteen tonen ze heel chique. Doordat het plan tien jaar geleden op de tekentafel lag en toen de voorbereidingen al zijn begonnen, zijn de woningen niet geheel energieneutraal. Wel voldoen ze aan de hoogste energie eisen door optimale isolatie, isolerend glas en het aanbrengen van zo veel mogelijk zonnepanelen.
Door het slim benutten van de openbare ruimte is er een zeer ruim opgezette wijk ontstaan, die verkeersluw is. Alleen de bewoners maken gebruik van de straten. Direct na de oplevering van de eerste fase volgt de bouw van fase twee met twintig woningen. Ook fase drie en vier staan in de stijgers. Hoe die eruit komen te zien blijft nog even in nevelen gehuld.

Bewoners
De 68 woningen zijn allemaal koopwoningen. Vier ervan zijn eigendom van Woongoed GO en worden verhuurd. De kopers komen van het eiland, maar vooral van daarbuiten. Een kleine 80 % van deze groep heeft het eiland en de bouwplannen leren kennen door de promotie die ervoor gemaakt is. Dit is dan ook ongeveer het percentage van kopers van buiten het eiland. De exorbitant hoge prijzen van de huizen in de steden heeft hen doen besluiten voor een betaalbare woning in een prachtige, landelijke omgeving te kiezen. De kopers vertegenwoordigen alle leeftijdscategorieën.
Reizen naar het werk wordt op de koop toe genomen. Daardoor is wel de auto de gehele dag van huis. Een tweede auto voor de 'thuisblijvers' zou een optie zijn. Duurzaamheid staat echter hoog in het vaandel van de betrokken partijen. Daarom is er het project deelauto gestart door Wonenopflakkee. Twee elektrische BMW's zijn door de maatschappij aangeschaft. De bewoners kunnen via een app op hun telefoon, die €10,00 kost, één van de auto's reserveren. Voor €6,00 per uur kunnen zij dan van deze extra woonservice gebruik maken. Achtergrondgedachte van dit project is het feit, dat er op Stad geen winkel is. Zo kunnen de bewoners van het project Havenstadt voor een luttel bedrag, op de tijd die zij willen, naar de winkels in Middelharnis of elders op het eiland rijden. Kort gezegd: geen buurtsuper maar wel een buurtauto Deze voorziening sloeg zo aan, dat de toekomstige bewoners al tijdens de voorlichtings- en kennismakingsbijeenkomsten druk discussieerden over het gezamenlijk verbruik van de auto's en het onderling verdelen van gemeenschappelijke taken. Bijvoorbeeld: als de één boodschappen doet, brengt de ander de kinderen naar school. Er is zelfs al een facebook pagina aangemaakt door de (toekomstige) bewoners.

Meer reuring
Zo brengt een nieuw woningbouwproject weer leven in een dorp, dat tot voor kort in ruste was. Nieuwe bewoners creëren nieuwe behoeftes en nieuwe ideeën. Ook de scholen zullen ervan profiteren en het verenigingsleven krijgt er een nieuwe impuls door.
Maar en is meer. Midden in de wijk staat een bijzondere woning: de woning van de toekomst. Alle kennis en expertise met betrekking tot duurzame energie en domotica zijn in deze woning ondergebracht. De meest vooruitstrevende innovaties, die leiden tot hoogstaand comfort en een ultieme woonbeleving worden erin geïnstalleerd. De woning is een primeur en gaat dienen als voorbeeld voor bouwend Nederland. Daarmee is Stad toch zeker van dorp tot Stad geworden?
Meer info: https://youtu.be/2CHGb4sEXX8.