StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Frans Rietveld uit Stad aan 't Haringvliet is een herintreder in de wandelsport. Rond zijn twintigste liep hij al eens de Nijmeegse Vierdaagse. Daarna eisten basketbal, hardlopen en de sledehondensport al zijn aandacht op. Maar nu heeft hij het wandelen weer ontdekt. "Je bent lekker in beweging en tijdens het wandelen kom je helemaal tot rust."

De inwoner van Stad aan 't Haringvliet vindt de tocht van 110 kilometer geen normale afstand. "Eigenlijk is het gekkenwerk, maar dat maakt het juist zo mooi." Als voorbereiding heeft hij regelmatig stukken gelopen over het eiland en hij heeft al twee Kennedymarsen (80 kilometer) in de benen. Tijdens de laatste Kennedymars heeft hij zijn enkel geblesseerd, waardoor hij niet meer zoveel kilometers heeft kunnen maken de laatste weken voor de Omloop. "Maar ik heb er desondanks wel vertrouwen in dat het gaat lukken."

Frans, die in het dagelijks leven bij de storingsdienst van Stedin werkt, loopt de Omloop samen met nicht Susanne Frijnts. Die heeft een Bed & Breakfast in Limburg, waar Abraham Maliepaard uit Stad aan 't Haringvliet tijdens een verblijf vertelde over de Omloop op Goeree-Overflakkee. Toen Susanne het er daarna met Frans zijn vrouw Diana over had, zei ze: Als Frans de '110' gaat lopen, dan loop ik mee. Toen ging bij Frans de knop om. Vrijdagavond staan ze samen aan de start in Middelharnis.

Door middel van de sponsorsite van de Omloop heeft hij al meer dan tweehonderd euro ingezameld voor het Sophia Kinderziekenhuis. "Mooi om daar iets aan bij te dragen, dat geeft toch net iets extra's aan de prestatie. En we kunnen volgens mij allemaal wel iets missen voor het goede doel. Mijn donateurs houd ik door middel van Facebook op de hoogte van de trainingen en zaterdag natuurlijk van het resultaat."

Van verschillende kanten heeft Frans bruikbare tips gekregen. Tijdens een Kennedymars vertelde een loper hem dat je niet moet focussen op de finish, maar op de eerstvolgende post. Frans: "De Omloop is ook een mentaal ding." Zijn fysiotherapeut heeft voedingsadvies gegeven: "Eet zowel hartig als zoet en eet geen vette producten." En toen hij nieuwe wandelschoenen ging kopen in Barendrecht bleek dat de verkoopster zelf ook de Omloop had gelopen. Die adviseerde hem om kleinere stappen te zetten, maar dan wel met een hogere frequentie. Frans: "Zo pik je hier en daar wat mee."

Twintig jaar lang is de 'omloper' actief geweest in de basketbalwereld. Daarna heeft hij zich twintig jaar bezig gehouden met sledehondenrennen. In de achtertuin staat een kennel waarin de husky's wonen. Tot voor kort trainde hij drie per week met zijn honden op het strand bij Oostvoorne, zijn honden trokken dan een kar door het zand. Met de caravan en het sledehondenteam reisde hij in de winter naar de bergen om mee te doen aan wedstrijden in de sneeuw. Toen plotseling zijn belangrijkste hond overleed, de leider van het team, heeft hij besloten om een punt te zetten achter deze bijzondere sport. Daar is nu dus wandelen voor in de plaats gekomen. "Dat hoop ik ook twintig jaar te kunnen doen." Hij heeft al vrij genomen voor de Nijmeegse Vierdaagse volgend jaar en denkt na over de tocht van 160 kilometer van Nijmegen naar Rotterdam.

Frans en Diana hebben een druk leven. Ze werken allebei fulltime en hebben daarnaast een dierentuin, zoals ze het zelf noemen. In huis wonen twee teckels, een halsbandparkiet, katten en dan nog de roedel met husky's in de achtertuin. Daarnaast vangen ze kittens op die op straat zijn gevonden. In de eerste weken moeten die iedere twee a drie uur worden gevoed, overdag en 's nachts. Frans is daarom blij met het wandelen. "Dan kom ik echt tot rust. Laatst liep ik over de dijk en toen zag ik na weken met alleen maar een strakblauwe lucht voor het eerst weer allemaal wolken. Daar kan ik dan echt van genieten." Toen wij vanuit Capelle aan den IJssel vertrokken naar Goeree-Overflakkee zei mijn moeder. "Binnen twee jaar zijn jullie weer terug." Frans: "Maar we wonen hier nu al achttien jaar. Tegen mijn moeder heb ik weleens gezegd, het enige waar ik spijt van heb is dat we niet eerder hiernaartoe zijn verhuisd."

De dagen voor de Omloop is Frans vrij, vrijdagmiddag gaat hij rusten en daarna eet hij een flinke bak macaroni. En dan gaat het gebeuren. "Het is een heel eind, maar ik heb er zin in!"