StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Het dorpsberaad heeft destijds met de gemeente ons dorp aangemeld voor een pilot met waterstofgas. We weten dat we van het aardgas af moeten en dat er een alternatief voor moet komen.

Mogelijke opties
In de nieuwbouw is alles elektrisch een goede optie want we hebben veel windmolens en zonnepanelen op ons eiland en die nieuwe huizen zijn erg goed geïsoleerd. Voor oudere huizen is het moeilijker en is er onderzoek gedaan naar aardwarmte, een stadsverwarming met water uit de haven en de mogelijkheid van verwarming met waterstofgas. Voor ons dorp lijkt waterstofgas de beste oplossing en daarom werden er meerdere informatieavonden voor de bevolking gehouden, kregen mensen huis-aan-huis informatiemateriaal en werd er een club van betrokken inwoners opgericht die met de dorpsraad, de gemeente, Deltawind, de woningbouw, de ondernemersvereniging en nog andere deskundigen meedachten. Samen met de gemeente werd er een subsidieverzoek van 5 miljoen gedaan aan het innovatiefonds van de overheid. Het verzoek werd voor dit jaar afgewezen omdat we nog niet ver genoeg waren met de plannen maar heeft volgend jaar weer kans.

Wat is waterstof?
Water bestaat uit zuurstof- en waterstofatomen en wordt daarom ook wel H2O genoemd. Door stroom door water te laten gaan kan water zich splitsen in zuurstof en waterstof. Zuurstof zit gelukkig in lucht en ademen we in voor tal van processen in ons lichaam. Waterstofgas kun je gebruiken als energiebron of als energieopslag door het als gas of vloeibaar gemaakt op te slaan in tanks. Waterstof zat vroeger ook met andere gassen in het gas van de gasfabrieken die op kolen gestookt werden en waarop Nederland tot de komst van het aardgas stookte en kookte. Waterstof komt ook vrij bij het raffineren van olie en wordt al lang door de Shell gebruikt voor onder meer verwarming. Deze waterstof noemen we grijze waterstof, omdat hij gemaakt is van fossiele grondstoffen terwijl we groene waterstof willen maken uit elektriciteit uit windmolens. Het streven van Stad zou zijn groene waterstof te gebruiken, liefst direct uit eigen molens die rechtstreeks waterstof maken, maar bij een pilot kunnen we eventueel ook grijze waterstof gebruiken als er nog geen groen waterstof leverbaar is. Liefst zien we die molens via een coöperatie van bewoners gebouwd worden waardoor de molens en hun opbrengst van het dorp zijn maar dat is financieel misschien nog een brug te ver. Wist u dat er in ons land al meer dan 400 energiecoöperaties van bewoners zijn en dat burgers op veel plekken al druk bezig zijn met de energietransitie voor een deel in eigen beheer uitvoeren?

Hoe moeten we nu verder?
Een deel van de bewoners zal denken dat het hun tijd wel zal duren en willen niets doen, een deel houdt er niet van om voorop te lopen en wil afwachten wat andere dorpen doen. Het advies dat op de bewonersavond werd gegeven om over te gaan op inductie koken werd door veel mensen met schrik aangehoord, niet alleen vanwege de verandering, maar ook vanwege de kosten van nieuwe pannen en aanpassing van de elektrische bekabeling in de keuken. Inmiddels zijn er geluiden dat je wel veilig op waterstofgas kunt koken als je er geur en kleur aan toe voegt of mengt met ander gas. We zullen straks de voor- en nadelen rond bijvoorbeeld veiligheid in huis moeten afwegen. De werkgroep denkt dat er straks onvoldoende vaklui zijn om heel Nederland tijdig van het aardgas af te halen, de kosten dan nog onzekerder worden en dat je als pilot voordeel kan hebben uit tal van subsidiepotjes en kosten kunt delen. We kunnen ons dorp en ons eiland op de energiekaart zetten en vaklieden hier opleiden die straks ook elders gemakkelijk werk kunnen vinden in de waterstofeconomie want ook de industrie zal waarschijnlijk op grote schaal overgaan op het milieuvriendelijke waterstof.

Op een bijeenkomst met de stakeholders en de bewonerswerkgroep hebben we 5 november 2018 afgesproken om werkgroepen te vormen waarin bewoners en deskundigen zich samen over mogelijkheden en problemen zullen buigen en hiermee het draagvlak in het dorp te vergroten. De gemeente betaalt de aan te nemen coördinator en het inhuren van deskundigen.

Voorlopig hebben vier werkgroepen en wel:

  1. financiering
  2. voorbeeldprojecten in het dorp
  3. techniek
  4. communicatie naar het dorp, maar ook naar buiten, om de plannen toe te lichten.

We zoeken naar dorpsgenoten, van jong tot oud, die in een werkgroep willen meedraaien om problemen en oplossingen in kaart te brengen en dat te delen met de andere actieve mensen en organisaties rond Stad aardgas vrij! Hoe meer mensen meedenken, hoe breder het draagvlak en hoe meer kansen op allerlei subsidies.

Voor vragen en opgeven voor een werkgroep kunt u contact opnemen met mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met
Piet Diepenhorst, Boudewijnstraat 1 tel: 612171 voorzitter dorpsberaad
Herman Maas, Molendijk 4, tel: 611972 vrijwilliger