StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet staat al een rij met windmolens. Al eerder is besloten dat daar een tweede rij met zes windturbines bij komt. Vattenfall (voorheen Nuon) maakt nu bekend dat er ook groen licht is voor het plaatsen van zonnepanelen en batterijen tussen de windmolens.

Die combinatie maakt het project, volgens Vattenfall, in één klap het grootste hybride energiepark van Europa. De naam van het project is: Energiepark Haringvliet Zuid. De eerste werkzaamheden zijn gestart.

Vattenfall wil windmolens combineren met zonnepanelen en energie opslag. Margit Deimel, directeur Zon en batterijen: "Als het stevig waait, schijnt er vaak minder zon. En als de zon goed schijnt, waait het meestal minder hard. Een prima combinatie dus. We willen slim omgaan met energie en daarom plaatsen we ook batterijen. De batterijen zijn in eerste instantie bedoeld om het netwerk in balans te kunnen houden. Daarnaast kan het in de toekomst ook dienen als opslag. Als het hard waait of als de zon veel schijnt, slaan we dan energie op. Wanneer er te weinig wind of zon is, leveren we groene stroom uit onze batterijen."

De voorbereidingen voor de bouw van de windmolens zijn gestart. Als de zes windmolens staan kan er worden gestart met de plaatsing van 124.000 zonnepanelen en de batterijen. De batterijen van BMW worden geplaatst in 12 zeecontainers. Als alles volgens plan verloopt moet het park over een jaar, in september 2020, volledig operationeel zijn. De kosten voor het zonnepark en de batterijen zijn zo'n 35 miljoen, de zes windturbines kosten 26 miljoen. In totaal kost het energiepark dus ruim 60 miljoen. De zonnepanelen leveren stroom voor ongeveer 12.000 huishoudens, de windmolens kunnen zo'n 27.000 voorzien van elektriciteit.