StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Wonen in de nieuwe wijk Havenstadt blijkt populair. De bouw van fase 3 is op weg, maar nu al is er nog maar een beperkt aantal woningen te koop.

Havenstadt

Havenstadt verrijst in Stad aan ’t Haringvliet, op een halfuurtje van Rotterdam. En er staat een auto voor de bewoners klaar.

De wijk Havenstadt ligt op loopafstand van het Haringvliet, vlak bij Middelharnis en biedt ruimte voor eengezinswoningen, twee-onder-een-kappers, vrijstaande huizen en een aantal kavels die naar eigen smaak te bebouwen zijn. Die laatste drie types zijn overigens niet meer beschikbaar.

Wie een hoekwoning of rijtjeshuis met tuin overweegt, betaalt tussen de 269.000 en 299.000 euro en beschikt over minimaal 115 vierkante meter huis, exclusief de tuin.

De woningen worden, zoals inmiddels gebruikelijk is, zo klimaatvriendelijk mogelijk opgeleverd. Bouwfase 3 bestaat uit ruim dertig woningen.

Deelauto
De wijk Havenstadt heeft iets unieks: het is voor zover bekend de eerste woonwijk waarbij alle bewoners gebruik kunnen maken van een deelauto. Ze beschikken over een elektrische BMW, die voor 6 euro per dag en 15 cent per kilometer gehuurd kan worden. Sleutels zijn niet nodig, de auto kan via een app op de smartphone worden gereserveerd en met diezelfde app worden geopend.

Ontwikkelaar Wonen op Flakkee heeft daarnaast een van de woningen in Havenstadt omgetoverd tot ‘Innovatiehuis’. De provincie Zuid-Holland heeft het eiland Goeree-Overflakkee aangewezen als proeftuin voor de energietransitie. Het Innovatiehuis biedt omwonenden en geïnteresseerden een inkijkje in het huis van de toekomst. Voor Wonen op Flakkee biedt de futuristische woning tegelijkertijd een manier om te onderzoeken hoe woningen nog klimaatneutraler gebouwd kunnen worden.

Het Innovatiehuis is naast duurzaam (de energie wordt volledig via zonnepanelen opgewekt) ook technologisch ingericht. Verlichting wordt draadloos bediend en allerlei apparatuur is via wifi verbonden. Zelfs de lokale supermarkt krijgt automatisch een seintje als de koelkast gevuld moet worden. Stofzuigen wordt gedaan door een robotzuiger.

Het Innovatiehuis is te vinden in de nieuwe wijk Havenstadt op huisnummer 30.