StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Goeree-Overflakkee is een aantal filmsterren rijker. Het gaat om Noa, Mohammed, Emma, Robine, Sophie en Storm, samen groep 8 van de christelijke basisschool Albert Schweitzer in Stad aan ’t Haringvliet.

Groep 8 van de Albert Schweitzer met links meester Stephan Wesdijk

Ze zijn te bewonderen in de film Back 2020, waarin ook meester Stephan Wesdijk figureert, als Mark Rutte…

Geen musical met ouders als publiek, geen kamp, geen afscheidsavond – corona heeft veel veranderd voor leerlingen die dit jaar de basisschool verlaten. Er zijn scholen, de meeste, die de musical uitvoeren en opnemen. Maar de Albert Schweitzer bedacht iets anders: geen musical maar een zelf geschreven speelfilm.

Meester Stephan Wesdijk: “Begin maart kwamen de kinderen thuis te zitten. Vanaf dat moment kwam de vraag op hoe je het afscheid van groep 8 kan vormgeven in deze situatie. We zijn gaan brainstormen en ik weet niet meer precies hoe het is ontstaan, maar opeens kwam het idee op tafel om een film te maken. Het raamwerk bedachten we ook: een terugblik vanuit de toekomst naar 2020. Dat is vervolgens door de kinderen uitgewerkt in scenes.”

Nadat de scholen weer opengingen, bij de Albert Schweitzer in twee shifts per dag, is er in groep 8 veel gebrainstormd, aan het script gewerkt en gefilmd. Volgens de meester kwam er veel creativiteit vrij en is er tijdens het proces volop geïmproviseerd, verfraaid en toegevoegd. Na vier weken was Back 2020 klaar. Hoe de film er precies uitziet, is nog geheim, al is er wel een trailer die een tipje van de sluier oplicht.

Professioneel
Wesdijk: “Het is een amateurfilm, gefilmd met een telefoon, maar het resultaat is professioneel, vind ik.” De muziek verhoogt de spanning en hier en daar is gebruik gemaakt van special effects, zoals versnelling en slow motion. Jasper Grootenboer deed het camerawerk.

Noa, Mohammed, Emma, Robine, Sophie en Storm spelen zichzelf, in 2100 en 2020. In 2100 – in de film een tijd van back to basics, zonder technologie – vinden ze tijdens het spelen in het bos een kist met spullen uit de coronatijd: mondkapjes, een meetlint, maar ook een iPad met filmpjes uit 2020. Dat levert bijvoorbeeld scenes op met uitleg over het virus (door de Stadse huisarts), de impact van quarantaine en een kampvuur op het strand.

Back 2020 bevat ook een persconferentie van Mark Rutte. Daarin hemelt de premier, gespeeld door meester Stephan, de scholen op, terwijl gebarentolk Noa juist het tegenovergestelde uitbeeldt. Hilarische beelden, niet in de laatste plaats vanwege het verwarde haar en de scheve stropdas van de paniekerige Rutte.

Op woensdag 15 juli 2020 is de film daadwerkelijk te zien. Alleen voor genodigden: de leerlingen en hun ouders. De filmsterren worden die middag thuis opgehaald en naar het grasveld achter de school gebracht. Daar ligt de rode loper, is de voorstelling en ontwikkelt zich toch een soort afscheidsfeestje met eten en drinken, foto’s van acht jaar op de Albert Schweitzer en herinneringen. “Het weer moet wel meewerken, maar anders verzinnen we wel wat.”

Zelf verzonnen
De zes leerlingen glunderen als ze de vraag krijgen of ze zich nu echte filmsterren voelen. “Niet echt”, zegt Emma. Storm: “Een beetje wel.” “Corona is een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis. Dat is echt wel wat”, vindt Noa. “Wij hebben geschiedenis gemaakt, en dat is best bijzonder.” Ze vond het ‘grappig’ om samen een film te maken. “Maar ook wel ongemakkelijk: iedereen kijkt naar je.”

Mohammed, die de kist vindt in het bos: “Het was leuk om te doen, vooral omdat we zelf alles konden verzinnen.” Robine knikt: “Ja, ook nog tijdens de opnamen.” Sophie, die ook nog een rol als paspop speelt in Back 2020: “We hebben het met elkaar verzonnen.” Noa: “Het was serieus, maar we hebben ook veel lol gehad met elkaar.”

Zo komt er, ondanks corona, toch nog een mooi afscheid van de basisschool. Daar zijn alle leerlingen het wel over eens. Zonder de epidemie was het weer een ‘gewone’ musical geweest. Nu een speelfilm, die blijft en die je over dertig jaar nog aan je kinderen kan laten zien.

Wie weet heeft Mark Rutte in alle drukte ook nog even tijd om de Stadse movie te bekijken. In ieder geval zijn de trailer en het filmgedeelte over de persconferentie naar hem toegestuurd.