StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Een groot mysterie afgelopen woensdagochtend in Stad aan 't Haringvliet. Buurtbewoners zagen hoe de haven vol lag met een paar duizend dode visjes, die op hun rug in het water dreven.

Dode vissen
In de haven van Stad dreven deze week duizenden dode voorntjes (Foto: Erwin Guijt).

In eerste instantie lagen de vissen enkel in de havenkom, maar door de wind lagen ze al snel verspreid door de hele haven. Autoriteiten staan voor een raadsel.

Net als de redacteur van deze krant begin van de middag een kijkje neemt, arriveert er iemand van het Waterschap Hollandse Delta. Deze onderzoekt het zuurstof- en zoutgehalte van het water en neemt watermonsters. Hij is verbaasd over wat hij ziet. “Een situatie zoals deze heb ik nog nooit eerder gezien, dat het zóveel vissen zijn." Het zuurstof- en zoutgehalte van het water blijken in orde te zijn, dus daar ligt het niet aan. Ook een geopperde theorie dat het misschien om een blikseminslag zou gaan, wordt ontkracht. Het heeft immers niet geonweerd en het gaat maar om één soort dode vis, namelijk voorntjes.

Vergiftiging
De zaak trekt wat bekijks van buurtbewoners. Een oudere man weet het zeker: het is vergiftiging. Iemand heeft ’s nachts stilletjes troep geloosd, en de vissen hebben daardoor het loodje gelegd. Dat is inderdaad in 2018 al een keer eerder gebeurd in de Stadse haven. Bovendien zou het verklaren waarom de zeemeeuwen, normaal verzot op een visje, deze keer in geen velden of wegen te zien zijn. Maar ook deze theorie gaat mank. Er is geen zichtbare verontreiniging van het water, de visjes zien er ‘gewoon’ uit en hoe komt het dan dat er maar één soort vis dood is gegaan?

Uiteindelijk komt er een plausibele theorie door de medewerker van het waterschap. Het water vanuit de polder kan door een gemaal in de haven worden gepompt. Waarschijnlijk heeft een grote school voorns beschutting gezocht in de buizen, waardoor de zuurstof snel opraakte. Hierdoor zijn ze allemaal gestikt, en toen het water in de haven gepompt werd, kwamen dus alle dode vissen mee. Het klinkt logisch, maar de oudere man is niet overtuigd. “Het is vergiftiging, honderd procent."

Boven drijven
Wat de doodsoorzaak dan ook moge zijn, het is de taak van de gemeente om de dode vissen op te ruimen. Medewerkers van de gemeente arriveren inderdaad al ter plekke. Een bedrijf wordt ingeschakeld om de vissen de volgende dag (donderdag) uit de haven te verwijderen. Op sommige plekken is te zien dat er op de bodem ook nog talloze vissen liggen. Zeker op de bodem van de oude havenkom glinstert het van de dode vissen. Langzaam komen ze een voor een naar boven drijven, toegevoegd aan de grote massa soortgenoten die er al ronddrijft. De geur rond de haven wordt er in ieder geval niet beter op.