StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Het was onbevredigend en ook teleurstellend. Eindelijk was er donderdagavond in de dialoogbijeenkomst van de raad een inspreker, mevrouw Maas voorzitter van de stichting StadsWeb, over problemen rond het pontje dat al jaren vaart van Stad aan ’t Haringvliet naar Tiengemeten , en nu viel haar gehele inbreng voor de toehoorders van de online-uitzending in duigen. Niet voor het eerst overigens werd de gemeente in deze covid-tijd geconfronteerd met een ernstig technisch falen, dat de communicatie met de belangstellende burgers flink irriteert en nu toch eens opgelost moet kunnen worden.

Haven Stad
De haven van Stad aan 't Haringvliet (Foto: Wim van Vossen).

Ook de volgende dag was het geluidsprobleem niet verholpen. Via de griffie kon de boodschap van mevrouw Maas toch in onze krant kan worden gepresenteerd. Stichting StadsWeb is opgericht met als doel de verbinding en daardoor de saamhorigheid van de inwoners van Stad te bevorderen. Er kwam een website (www.stadaantharingvliet.nl) en het project Stad op Stelten met een toekomstvisie voor het dorp kreeg gestalte. Eén van de initiatieven was het in de vaart brengen van een pontje naar Tiengemeten.

Schipper Huib Bijl vaart in het zomerseizoen drie dagen in de week met wandelaars en fietsers van Stad naar Tiengemeten en terug. Bij iedere afvaart staat er een vertegenwoordiger van Stichting StadsWeb aan de kade om de toeristen en eilandbewoners te ontvangen. Men krijgt informatie en er wordt geholpen bij het opstappen. Volgens mevrouw Maas is de pontverbinding vooral geliefd bij mensen die met de fiets de oversteek willen maken van Goeree-Overflakkee naar de Hoeksche Waard en is het aantrekkelijk voor bezoekers van camping ‘t Vogelnest. Maar onlangs vernam zij dat in 2022 Stad aan ’t Haringvliet als aanlegplaats vervalt vanwege ‘Expeditie Haringvliet’. “Wij willen het pontje behouden, omdat door het wegvallen van deze toeristische trekpleister de leefbaarheid van het dorp en de bedrijvigheid op en in de haven zal verdwijnen”, zei mevrouw Maas.

Bestek in onderhandeling
Wethouder Both gaf namens portefeuillehouder Daan Markwat toelichting op het proces rond Expeditie Haringvliet. In het aanbestedingstraject 2019 zijn er fouten gemaakt, waardoor tien belangstellende gemeenten toch niet inschreven en dit traject mislukte. Knelpunten in de aanbesteding bleken onder andere beleving, snelheid en het aantal havens waar afgemeerd zou worden. Er is nu een bestek in onderhandeling voor 2022 waarbij vier gemeenten zijn betrokken, Moerdijk, Hellevoetsluis. Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Elke gemeente legt 50.000 euro in. Op het eiland zou - inwegend het verdienmodel en snelheid in de vaartochten - in twee havens, Middelharnis en Stellendam, kunnen worden afgemeerd. Middelharnis als centrumgemeente en Stellendam vanwege de vele attractieve trekpleisters zoals de visafslag, vissershaven en onder meer Tij. Dat betekent dat Stad aan ’t Haringvliet in die opzet zou komen te vervallen. Bij laatstgenoemde haven zou overigens ook nog een praktisch probleem spelen en dat betreft de bereikbaarheid.

Nog niet afgerond
Over een en ander is contact geweest met de Dorpsraad in Stad aan ’t Haringvliet. Daarbij zou zijn geopperd dat, als Stad vanaf 2022 uit het vaarschema verdwijnt, er voor deze kern naar andere leuke mogelijkheden op het gebied van recreatie gekeken wordt. Die communicatie blijkt niet met de stichting StadsWeb te zijn gedeeld. In de vaarverbindingen voor dit jaar 2021 is Stad aan ’t Haringvliet nog wel opgenomen. Per seizoen hebben er in deze haven rond 800 passagiers gebruik gemaakt van de recreatieve vaartochten Expeditie Haringvliet. Cijfers uit Stellendam en Middelharnis konden in de dialoogmeeting - tot frustratie van de EVV - niet worden aangeleverd. Samenvattend is het bestek 2022 in onderhandeling. Het is nog geen definitief gelopen race, maar de kans dat Stad afvalt als aanleghaven lijkt aannemelijk.