StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Op 22 mei 2006 is tante Jans Diepenhorst 100 jaar geworden en daarom hierbij een artikeltje over deze krasse oud-stadtenaer, die het leven op ons dorp nog met warme belangstelling volgt via de verhalen van de vele familieleden waarmee ze nog contact heeft.

Jans Diepenhorst werd op 22/5/1906 op Molendijk 5 geboren en samen met Iem van Biert door Ds. Esseling gedoopt. Haar ouders trouwden op de Oude Jonker (Voorstraat 19) en kregen daar 2 kinderen en kochten toen Molendijk 5 waar eerst Jans en later Maartje werd geboren.

Haar vader handelde in paarden maar het was een slechte tijd en de handel liep niet erg en daarom verhuisden ze naar de hoek Achterdijk-Kaai naast cafe Smits. De familie Mackloet, Jelier en Jan de Liereman woonden daar ook. Haar vader ging bij de commissionairs werken als lader en losser bij de schepen maar ook op het dorsmachien. Ze hadden wat land achter de Piersweg en Jans moest daar 's morgens voor schooltijd gaan werken dus om 4 uur op en dan wel een half uur lopen. Het was dan zo stil dat ze soms de vissers bij Tiengemeten kon horen praten.

Op de Molendijk speelde Jans met Just, de zoon van dokter Toorenbergen, en scholden ze Jan Borgdorff uit als Jantje Zoetepap. Na de dood van de dokter vertrok het doktersgezin naar Schiedam. Ze ging naar de Christelijke school van meester Koole en wel vooral 's winters want 's zomers moest ze op het land werken en was er geen tijd voor school. Met 18 jaar kreeg ze een fiets en kon ze wat verder kijken dan het dorp. Ze ging al jong als dienstbode werken bij o.a. de familie Prosman en de Familie Arensman van de Villa. Met beide families heeft ze nog steeds contact. Toen ze om opslag vroeg en 2 kwartjes per dag wilde gaan verdienen werd ze ontslagen. Ze kreeg wel huwelijksaanzoeken maar haar vader maakte meestal bezwaar en dus heeft ze nooit echte verkering gehad. Ze werkte een tijdje bij Soldaat en kreeg daarna een betrekking bij burgemeester van Nierop. Na de dood van zijn vrouw volgde ze hem naar zijn nieuwe standplaats in de Lier, maar kwam snel terug naar Stad om bij burgemeester Brinkman te gaan dienen.

Tante Jans 100 jaar
Jans Diepenhorst (links) met haar moeder en met zus Maartje.
Ze heeft een prachtige tijd gehad in dat gezin en de vele foto's uit die tijd bewaart ze zorgvuldig. Zowel de burgemeester als zoon Elco bellen haar nog regelmatig. In haar album zit ook de verlovingskaart van Elco die voor die tijd erg modern was met teksten en foto's.
Als we haar vragen iets te vertellen over haar zussen vertelt ze over de toevallen van zus Maria waar de dokter niets aan kon doen. Haar vader gaf toen een flesje urine van haar mee aan de bode naar Rotterdam, die ermee naar een "pisdokter" ging en deze kwam terug met medicijnen en het advies met het raam open te slapen en de toevallen waren voor goed voorbij. Ze was vriendin met Jannekee Smits uit het cafe die later trouwde met bakker Koppenaal. (de opa van de Bram,Wout, Gert-Jan, Leen en Jaenet.)
Met haar zag zij het eerste vliegtuig dat over het eiland vloog. Later verhuisde ze met haar ouders naar Molendijk 52 en kreeg ze een bijbaantje bij de brandverzekering maar deed dat na een tijdje over aan de Boerenleenbank.

Ze houdt haar leven al van zingen en mocht op het koor bij de geboorte van prinses Beatrix solo zingen. Ze heeft goede herinneringen aan de concoursen aan de overkant waar ze met het bootje van Aart Smits heen gingen en vaak avonturen beleefden. Nu zingt ze nog met de EO mee.

Haar vader was erg fel en politiek actief maar Jans heeft weinig interesse in de huidige politiek. Er was vroeger weinig tijd en geld voor vakanties maar toch is ze wel een paar keer naar familie in Putten op de Veluwe geweest.
Ze woonde tot voor kort nog geheel zelfstandig op de Korenlust in Sommelsdijk maar na een ziekte verhuisde ze naar de Goede Ree en op het moment van ons interview verheugt ze zich op het vieren van haar verjaardig in een zaaltje waar ook de burgemeester zal komen.

Onder de indruk van haar geheugen en grote belangstelling voor ons dorp nemen we afscheid van de markante dame.