StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Wapperende vlaggen, een gezellig dorpscafé en een feestelijk ingerichte zaal in het verenigingsgebouw. Alles doet op deze maandagmiddag 12 februari 2007 weer lekker Stads aan.

Door Pieter Prins

Wapperende vlaggen, een gezellig dorpscafé en een feestelijk ingerichte zaal in het verenigingsgebouw. Alles doet op deze maandagmiddag 12 februari 2007 weer lekker Stads aan. Toch is al dat rood-geel gewapper niet de essentie van waar het vandaag over gaat. Er is meer, de Stadse betrokkenheid gaat verder dan al dat vertoon.

Deze vrolijke uitingen van enthousiasme voor het dorp staan voor iets dat veel groter is. Op deze dag gaat het over leefbaarheid in het dorp en betrokkenheid van de burgers bij de politieke besluitvorming die daaraan kan bijdragen. Vandaar ook dat menig Stadtenaar in de straten en op de dijken groepjes mensen kan zien rondlopen die met rood-gele paraplu’s, ook al zo Stads, interessant de aanwijzingen volgen van een van de drie Stadse gidsen. Gekeken wordt naar de dijken, naar de gorzen en naar de wijken. Natuurlijk wordt Piet de Kapper niet overgeslagen en mag een bezoek aan onze grote jachthaven ook niet op het programma ontbreken. De weersomstandigheden vergen van de wandelaars wat Hollandse bikkelmentaliteit om het rondje geheel te voltooien, maar daarna volgt dan ook een warm onthaal in het eetcafé aan de Haven. De eerste kennismaking is gemaakt, het zal voor onze gemeentelijke en provinciale politici op deze winderige en regenachtige dag in februari niet bij deze indrukken blijven.

Jeugdhonk
In 't Schippershuis volgt een gezellige, stevige maaltijd voor de aanwezigen: een mix van inwoners van het dorp en politici uit gemeente en provincie krijgt echte Hollandse kost voorgeschoteld. De start van deze maaltijd wordt gemarkeerd door twee Stadse jongeren die een groep vertegenwoordigen die hard bezig is geweest met nadenken over een jeugdhonk. Graag willen zij met de burgemeester om de tafel om tot een mooie plek te komen die voor de jeugd comfortabel is en voor de omwonenden geen overlast bezorgt. Burgemeester De Vries gaat graag op het verzoek in en een afspraak voor een gesprek is snel gemaakt, natuurlijk nemen de jongens geen afscheid van de eerste burger zonder hun bevindingen en ideeën bij haar achter te laten. De eerste daad van deze avond is gezet, wellicht dat het hier niet bij zal blijven. Binnen het uur wordt het gezelschap van tafel gehaald om richting Trefpunt te gaan.

André Jongepier

In het verenigingsgebouw klinken zoals altijd de stemmen van de Droage Keeltjes eenieder tegemoet; onder genot van een drankje en zicht op de plannen nemen de aanwezigen hun plaatsen in. De presentatie begint: Stad op Stelten, de ons allen inmiddels wel bekende werkgroep die bestaat uit diverse inwoners van ons dorp, ontvouwt voor de politici en Stadtenaren de plannen die zij maakte. Eerst krijgt men een korte presentatie voorgeschoteld over het dorp. Het roept het beeld op van een werklustige leefgemeenschap, de scenario's die echter op het verhaal volgen laten zien dat maatschappelijke trends en politieke regelgeving al die positieve mentaliteit in de kiem dreigt te smoren; een verhaal dat bevestigd wordt door André Jongepier, die als directeur van de Rabobank Goeree-Overflakkee uit de doeken doet hoe zwak het eiland er op economisch gebied voor staat. Dit doet hij aan de hand van het door de bank uitgebracht rapport 'Kiezen of delen' dat ter gelegenheid van de fusie aan de gemeenten op het eiland werd aangeboden. Diverse factoren zorgen voor grote beperkingen, waardoor de sterktes en kansen op dit eiland onbenut blijven. Het rapport spreekt over drie p's, waarbij de eerste twee: people (de mensen) en planet (de ruimtelijke omgeving en natuurwaarde) duidelijk de kracht van het eiland vormen, terwijl de derde: profit (economische activiteit) erg zwak is.

Infrastructuur
Na dit economische verhaal volgt de grote verrassing van de avond: een video-interview met Elco Brinkman, de voorzitter van Bouwend Nederland die als leuke bijkomstigheid ook nog eens de eerste jaren van zijn leven op Stad heeft doorgebracht. Brinkman legt uit hoe noodzakelijk het is dat gemeenten een grotere visie ontwikkelen op woningbouw in kleine kernen. Hij hekelt in dit kader de "adhokkerige benadering van gemeenten die vaak zorgen voor ellenlange discussies die op gebied van woningbouw weinig tot niets opleveren". Gevolg is dat inwoners na verloop van tijd geen energie meer zullen willen steken in het leefbaar houden van hun kern en dat veel kleine dorpen door alle beperkingen van hogerhand achteruit hollen. De voorzitter van Bouwend Nederland, die in 2006 door de Volkskrant werd uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander, pleit ervoor dat gemeenten beter gaan kijken naar de locaties van nieuw te bouwen woningen. Hierbij wijst hij op het grote belang van voeling van de ontwikkelaars met de situatie in het dorp zelf: "zet je stoel in zo’n kern en kom niet met tekentafelplannen zoals de vinexwijken in de afgelopen jaren".

Bovendien speelt bij het betaalbaar houden van uitbreidingsprojecten volgens Brinkman bestaande infrastructuur een grote rol. Gemeenten besteden volgens hem vaak te weinig aandacht aan zaken als verkeersontsluiting. Vaak moet verkeer voor nieuwe wijken door nauwe straatjes, ter compensatie waarvan er weer kostbare investeringen moeten worden gedaan in bruggen en tunnels, terwijl elders in de gemeente vaak wat infrastructuur betreft veel betere locaties zijn voor uitbreiding. De bouwvoorzitter wil aan de Stadse bevolking nog kwijt dat zowel hij als zijn vader nog altijd betrokken zijn bij Stad en het erg belangrijk vinden dat het dorp (maar ook kleine kernen in het algemeen) voor de toekomst behouden blijven.

Gezondheid
Intussen suizen ieders oren van alle informatie en indrukken en is het temidden van de nog altijd Stadse kleurrijke zaal tijd voor een bak koffie. Iedereen heeft in die korte tijd de gelegenheid bij te komen van alles wat gehoord en gezien werd, en er is bovendien ruimte de plannen van de werkgroep nader te bestuderen. Veel tijd daarvoor is er echter toch ook weer niet, want de rest van de avond zal toneel zijn van stevige discussie over de vragen: wat kan de provincie en de gemeente voor het dorp betekenen? Hoe realistisch zijn de plannen van Stad op Stelten, en hoe representatief zijn de initiatiefnemers? Een interessante discussie die in een volgend artikel uitgebreid aan de orde zal komen. Eén ding is helder: de bevolking van het dorp is betrokken en de werkgroep heeft werk gemaakt van de onderbouwing van hun voorstellen om de leefgemeenschap Stad aan 't Haringvliet voor de toekomst in gezondheid te behouden.

Zie ook:

  • Rapport van de Rabobank 'Kiezen of delen' (pdf)
  • Het interview met Elco Brinkman (snel internet)
  • Het interview met Elco Brinkman (langzaam internet)
  • Foto's van de avond in het digitale fotoboek
  • Verslag van de discussie: "De weg van initiatief naar inspraak; over contouren en een convenant"