StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Zoals al eerder aangekondigd, is StadsWeb vandaag (02-02-2010) overgegaan op een nieuw, moderner systeem. De navigatie van de site is zo veel mogelijk gelijk gehouden. StadsWeb maakt al sinds het begin gebruik van het programma "Joomla". Op 22 januari 2008 werd hier een grote update van gepubliceerd. Het was dusdanig groot dat het ook veel werk kostte om alles om te bouwen, maar als voordelen gelden dat onderhoud aan de site wordt vergemakkelijkt, de veiligheid wordt verhoogd en er meer gebruikersgemak mogelijk is.

Uiteraard zijn er voor deze overgang vele tests uitgevoerd. Een belangrijke vraag hierin was of het uiterlijk hetzelfde moest blijven. Sommige vonden van wel, anderen vonden juist van niet. Daarom heb ik besloten de navigatie zoveel mogelijk gelijk te houden, maar wel kleine zaken te veranderen.

Veranderingen
Allereerst zullen vele het opvallen dat de pagina niet meer volledig breed wordt gemaakt als u een breed scherm heeft. Hierdoor hoeft u niet meer hele brede regels te lezen. Als u een kleiner scherm heeft wordt de pagina automatisch verkleind. Dit gaat verder dan bij de oude site, zodat StadsWeb beter toegankelijk is voor mensen met een klein scherm en/of lage schermresolutie.
Verder is alles beter uitgelijnt in alle browsers. De rode balkjes in het linker en rechter menu staan bijvoorbeeld beter. Ook kan de pagina in uw eigen browser beter worden vergroot. De site kan iets oprekken als uw browser alleen de tekst vergroot (modern browsers vergroten ook de opmaak).
Er is ook een zogenaamd 'kruimelpad' gekomen. Als u op een link klikt zult u in de oranje balk bovenaan te zien krijgen waar u precies zit. Dit komt de navigatie ten goede.
Ook de uitklapmenu's zijn verbeterd. Ze springen bijvoorbeeld minder snel weg. (Voor de geïnteresseerden: het uitklapmenu is volledig met css opgebouwd). Verder worden de e-mailadressen automatisch verborgen tegen spam-robots. Hierdoor heeft u minder kans extra spam te krijgen als uw e-mailadres op StadsWeb wordt genoemd (hier nam ik overigens altijd al maatregelen tegen, maar deze methode werkt beter).

Helaas werken niet alle genoemde functies ook in Internet Explorer 6. Deze browser stamt al uit 2001 en heeft in 2004 de laatste grote update gekregen. In digitale termen is deze browser zéér oud. Hierdoor lukt het ook niet om alles net zo mooi te krijgen. Ik heb mijn best gedaan, maar het nog verder verbeteren kost té veel tijd. Ik raad iedereen met deze browser dan ook te updaten naar Internet Explorer 8 of een alternative browser te kiezen zoals Firefox, Opera, Chrome of Safari.

Naast dat Joomla een nieuwe update heeft gekregen, is ook de achterliggende code op de server naar de nieuwste versie van PHP geüdatet. Dit was ook zeer belangrijk voor de veiligheid.

Nog te doen
Nog niet alles is overgezet. Zo ontbreekt de agenda nog evenals de Engelse vertaling. Ook de RSS-feeds ontbreken nog. Verder kan het zijn dat sommige links nog niet goed werken. Mocht u nog iets missen dan kunt u me dat natuurlijk altijd Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Oude artikelen zullen er niet geweldig uitzien, maar nog wel leesbaar zijn. Ik zal nog even kijken of ik ze nog iets kan verbeteren.

Vindt u de site verbeterd? Mooier of juist lelijker? Werken er onderdelen niet? Laat het weten op het forum of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..