StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Sinterklaas heeft al een brief naar StadsWeb gestuurd om te vertellen wanneer hij in Stad aankomt. Maar nu stuurt ook zijn kookpiet twee recepten naar StadsWeb."Vooral de kruidnootjes zijn erg leuk om met de kinderen te maken", zo vertelt Piet, "de borstplaat is wat moeilijker".

Sinterklaas heeft al een brief naar StadsWeb gestuurd om te vertellen wanneer hij in Stad aankomt. Maar nu stuurt ook zijn kookpiet twee recepten naar StadsWeb. "Vooral de kruidnootjes zijn erg leuk om met de kinderen te maken", zo vertelt Piet, "de borstplaat is wat moeilijker".
Veel succes ermee!

    Ingrediënten kruidnootjes:
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 100 gr zachte boter
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 3 eetlepels melk (pas op niet te veel)

Bereidingswijze kruidnootjes:
Zeef het bakmeel boven een kom.
Voeg de suiker, de boter, de speculaaskruiden, het zout en de melk toe.
Kneed dit tot een soepel deeg.
Verwarm de oven voor op 160°C
Vorm kleine balletjes van het deeg, druk ze een beetje plat en leg ze op een ingevette bakplaat.
Bak de kruidnootjes in ± 20 minuten bruin en gaar


    Ingrediënten borstplaat:
  • 6 grote eetlepels slagroom
  • 2 grote eetlepels melk
  • Circa 7,5 gram vanillesuiker
  • 280 gram witte basterdsuiker
  • Boter om in te vetten
  • Klontje roomboter

Bereidingswijze borstplaat:
Leg op een bakplaat of aanrechtblad aluminiumfolie en leg daarop een paar, met boter, ingevette vormpjes (van die hartjes/sterretjes etc. zonder bodem, dus enkel een ring!).
Doe alles, op de boter na, in een geëmailleerde pan en meng het goed door elkaar met een lepel.
Zet de pan op een laag vuur en roer goed totdat alle suiker is opgelost.
Blijf roeren en na enige tijd zul je merken dat het mengsel weer wat aan begint te dikken.
Zodra je merkt dat het mengsel tijdens het roeren wat gaat slepen, zet je het vuur uit.
Blijf roeren totdat de kookbellen verdwenen zijn, gooi dan snel de boter erbij en roer dit er snel doorheen.
Giet daarna het prutje in de vormpjes en laat het opstijven. Zodra er verkleuringen optreden kun je de vormpjes op hun kant zetten zodat het sneller afkoelt.
Wanneer het uitgehard is kun je lekker smullen.

Het lukt de ene keer beter dan de andere. Het resultaat kan variëren van toffeeachtig spul tot gehard beton, maar het prettigst is iets wat daar tussenin zit.

Eet smakelijk!!