StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Griep is een verwarrende naam. De één spreekt van een griepje bij een loopneus en hoofdpijn, de ander bij koorts en hoesten en de volgende bij diarree en spierpijn.

Door Joost van de Putte (huisarts)

Griep is een verwarrende naam. De één spreekt van een griepje bij een loopneus en hoofdpijn, de ander bij koorts en hoesten en de volgende bij diarree en spierpijn. Dat zijn allemaal klachten die meestal door virussen worden veroorzaakt, maar er bestaan duizenden verschillende virussen. En er is maar één echt griepvirus: Influenza.

En Influenza kun je dan weer indelen in de types A, B en C. Influenza A is een slim beestje, want hij verandert zichzelf voordurend zodat ons afweersysteem geen vat op hem krijgt. Hij heeft een eiwitmantel met de stofjes hemagglutinine (H) en neuraminidase (N) en die veranderen voortdurend van soort en samenstelling. Momenteel waart een vorm over de wereld met H1 en N1 in een samenstelling die zo nieuw is dat niemands afweersysteem er van tevoren een antwoord op heeft. De Mexicaanse griep. We spreken momenteel van een pandemie. Volgends de wereldgezondheidsorganisatie doe je dat als een besmettelijke ziekte nieuw is, gemakkelijk overdraagbaar en ernstig. Dat is gebeurd met de pest, de pokken, AIDS en de griep.

Koorts, spierpijn, keelpijn, hoest, diarree en misselijkheid zijn de voornaamste klachten. Eén tot drie dagen na besmetting kun je ziek worden en je bent al besmettelijk vanaf een dag voordat je klachten krijgt. De Mexicaanse griep kan fataal verlopen. Je afweersysteem is dan druk bezig om het Infuenza-virus aan te pakken en heeft ondertussen wat minder energie om bijvoorbeeld een bacterie in je longen af te breken die een longontsteking veroorzaakt waaraan je bezwijkt. Je kunt, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, ook aan het virus zelf overlijden. Het veroorzaakt dan een storm van afweerstoffen die je lichaam niet aankan.

Een echt goede behandeling is er niet. Zoals alle virussen, reageert ook Infuenza niet op antibiotica en 'een kuurtje' is dus - zoals meestal - geen oplossing. Tamiflu (Oseltamivir) zorgt ervoor dat het neuraminidase (N) geremd wordt en het virus opgesloten blijft in de besmette cellen. In de eerste 48 uur van de infectie wordt het daardoor niet erger en je bent minder besmettelijk. Na die 48 uur is het niet meer zinnig om het nog te slikken. Tamiflu is niet onschuldig. In sommige gevallen kan het bijvoorbeeld leiden tot hallucinaties en maagklachten, duizeligheid en bronchitis komen vaak voor na gebruik. Maar er is een tweede wapen. Een vaccin maken is mogelijk als je de samenstelling van het virus kent, maar dat kost helaas tijd.

Is de huidige pandemie nu een catastrofe? Het lijkt erop dat het allemaal redelijk meevalt. Het is geen pretje en het is een belasting voor de gezondheidszorg, maar het aantal dodelijke slachtoffers lijkt niet enorm veel boven dat van de seizoensgriep te komen. Maar het is geen storm in een glas water. Ieder sterfgeval is er één teveel en onze maatschappij is kwetsbaar; na deze pandemie kunnen er meer volgen.