StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Vermoeidheid komt veel voor. Ongeveer 40 tot 50 procent van de mensen lijdt eraan. Ongeveer één op de tien van hen raadpleegt de huisarts.

Als huisarts zie je dus veel vermoeide mensen die bezorgd zijn naar de oorzaak van hun moeheid en graag een oplossing zouden krijgen. Dan gaat het om mensen die meestal al vele maanden tot jaren moe zijn. Terwijl moeheid een heel ongrijpbare klacht is. Het kan ontzettend veel oorzaken hebben en meestal is het een samenspel van meerdere factoren.

Bij slechts één op de twaalf patiënten die langdurig moe zijn en ervoor bij de huisarts langs gaan, kan een lichamelijke aandoening worden vastgesteld zoals bloedarmoede, astma of medicatiebijwerkingen.

Bij één op de zes patiënten die moe zijn kan een psychische aandoening worden vastgesteld zoals depressie, angst of burn out.

Dat betekent dat 75% van de patiënten die met vermoeidheid als hoofdklacht bij de huisarts komen het vervolgens zonder een heel duidelijk diagnose of gerichte behandeling moet stellen. Ook nadat er onderzoeken zoals bloedbepalingen zijn uitgevoerd.

Dat is voor de patiënt frustrerend en voor de huisarts lastig. Toch kun je rond vermoeidheid ook hoopvolle zaken vertellen, want zonder een behandeling blijkt het overgrote deel van deze patiënten spontaan weer op te knappen na verloop van tijd. Hoeveel tijd? Dat is moeilijk te zeggen.

Als patiënt heb je daarbij het heft in eigen handen:

  • Zorg voor een goede slaaphygiëne (telkens op hetzelfde moment gaan slapen, geen warme dranken in de avond, een vast slaapritueel, niet overdag slapen)
  • Zorg dat er minder stress is in je bestaan
  • Doe aan een sport
  • Rook niet
  • Zorg voor een gezond gewicht en een evenwichtig voedingspatroon
  • Geniet van het leven

Uiteraard zijn er dus ook mensen bij wie de vermoeidheid berust op een onderliggend probleem dat aangepakt moet worden. Is er een groot gewichtsverlies geweest in het laatste jaar, of juist een grote gewichtstoename, dan is dat raar. Heb je voortdurend koorts, ben je regelmatig benauwd, heb je pijnlijke gewrichten, blijf je hoesten of heb je pijn op de borst bij inspanning, dan moeten we verder zoeken of er niet meer aan de hand is.