StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Je hebt van die ziektes die zich bij iedereen anders gedragen. Het Prikkelbare Darm Syndroom is er daar één van. De ene heeft last van enorm veel winderigheid en de andere heeft er vooral diarree van.

Door Joost van de Putte (huisarts)

Je hebt van die ziektes die zich bij iedereen anders gedragen. Het Prikkelbare Darm Syndroom is er daar één van. De ene heeft last van enorm veel winderigheid en de andere heeft er vooral diarree van en de volgende weer alleen maar buikpijn. Ook in de tijd kunnen de klachten veranderlijk zijn. Soms diarree, soms een opgeblazen gevoel, soms harde ontlasting. Die variatie in klachtenpatronen en de langdurigheid maakt het een probleem waar men zich zorgen over maakt. Helaas eigenlijk, want zorgen dragen vaak behoorlijk bij aan de klachten. Je gaat extra op je darmen letten en je darmen reageren daarop door lastig te doen.

De behandeling bestaat er dan ook voor een groot deel uit om de klachten niet je leven te laten bepalen, niets doen of laten vanwege de buikpijn. Dat mag je ook rustig doen, want het prikkelbare darm syndroom is volstrekt onschuldig. Ondanks het feit dat je er flink veel last van kunt hebben met enorm pijnlijke steken in de buik en waterige diarree, is het een ziekte die niet gevaarlijk is. Bij bloed in de ontlasting, lang aanhoudende diarree of onverklaard gewichtsverlies wil je huisarts je even zien. Zeker als je wat ouder bent.

De oorzaak van PDS (ook irritabel bowel syndrome of onterecht spastisch colon genoemd) is onbekend. Toch zijn er allerlei theorieën uitgebreid getest. Het zou een probleem van de spieren in de darmwand zijn, een overgevoeligheid van de zenuwen in de darmen, een psychische aandoening, een opnameprobleem van de darmwand, een hormonale kwestie, niets kon worden bewezen. Om de diagnose te kunnen stellen heeft de huisarts genoeg aan een gesprek en een buikonderzoek. Bloed prikken, darmonderzoeken en dergelijke zijn niet nodig als er geen alarmsymptomen zijn.

Maar ja, wat te doen als je PDS hebt? Allereerst is dus van belang om je niet te veel zorgen te maken. Van zorgen worden je darmen niet rustiger. Vervolgens is het zaak je niet teveel gelegen te laten liggen aan je darmen. Niets vermijden dus. Stress, dat moet je wel vermijden, trouwens. Want een prikkelbare darm is soms onbewust een uiting van een spanningsprobleem. Oplossen dus die spanning. Verder moet je goed voor je darmen zorgen. Dat wil zeggen dat je veel moet drinken en veel moet bewegen om ze actief te houden. Veel vezels eten is ook zeker belangrijk. Geen witbrood, veel groene groenten enzo. Pillen zijn niet nuttig, daar doe je meer kwaad dan goed mee. Twijfel je, dan kom je een keer langs.