Teken zijn kleine insecten die voornamelijk in struiken en in hoog gras leven tot 1,5 meter hoogte. Rond mei worden ze ineens actiever en rond september nog een keer. Dat is ook het moment waarop ze meer mensen gaan bijten.

Door Joost van de Putte (huisarts)

Teken zijn kleine insecten die voornamelijk in struiken en in hoog gras leven tot 1,5 meter hoogte. Rond mei worden ze ineens actiever en rond september nog een keer. Dat is ook het moment waarop ze meer mensen gaan bijten. Dat doen ze om bloed te drinken, want daar leven ze van en ze houden van warme oksels en liezen. Zijn het eerst nog kleine beestjes, nadat ze zich vastgebeten hebben in de huid, zuigen ze zich vol tot ballonnetjes met bloed.

Sommige teken hebben in hun speekselklieren een bacterie die zich heerlijk thuis voelt in ons lichaam: Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de gevreesde ziekte van Lyme. Lyme was trouwens geen man, maar een plaatsje in Connecticut waar voor het eerst een epidemie werd vastgesteld van deze ziekte.

De ziekte verloopt in verschillende stadia. Het begint altijd met een typische huiduitslag: je ziet een wondje in een ronde, rode vlek met in het midden een blekere opklaring, een soort ring die langzaam groter wordt. Heb je zo een ring en je wordt behandeld, dan hoef je je verder geen zorgen meer te maken. In de volgende stadia kun je allerlei gewrichts-, zenuw- en hartproblemen krijgen die van licht tot ernstig kunnen variëren.

Het vaststellen van de diagnose 'ziekte van Lyme' in het eerste stadium gebeurt aan de hand van het verhaal en de huid. Heb je een tekenbeet gehad en krijg je een typische uitslag dan ben je besmet. Bloedprikken is niet erg zinvol, omdat de uitslag in meer dan 30% van de gevallen vals-negatief is en dus niet helpt bij het stellen van de diagnose. Je wordt dus gewoon behandeld. Alleen het hebben van een tekenbeet is niet voldoende reden om behandeling te starten, want in de eerste 24 uur nadat een teek zich vastgebeten heeft in je huid is de kans op besmetting maar 4%. De kans dat je dan bijwerkingen hebt van de behandeling is veel groter dan de kans dat je er baat bij hebt.

Voorkomen is zoals meestal weer eens beter dan genezen. In het geval van Lyme betekent dat op de paden blijven, sluitende kleding dragen en regelmatig de huid controleren op de aanwezigheid van teken. Vind je een teek op je huid dan moet hij Helemaal Weg. Ieder kaakdeeltje - met gemene weerhaakjes - dat achterblijft kan de bacterie bevatten. Er is geen bepaalde draairichting, alcohol maakt teken helemaal niet slapper en verbranden met een aansteker (ja, dat gebeurt) is niet verstandig. Een tekenpincet is een nuttig instrument om de teek voorzichtig en volledig te verwijderen. Zelf vind ik het een sport om ze ook nog in leven te houden.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD