Wie er nooit last van heeft, begrijpt niet wat het is. Rusteloze benen. Alsof er miertjes in je benen lopen, alsof er stroom op staat. Het gevoel te moeten, moeten, moeten bewegen met de benen. Vreselijk.

Door Joost van de Putte (huisarts)

Wie er nooit last van heeft, begrijpt niet wat het is. Rusteloze benen. Alsof er miertjes in je benen lopen, alsof er stroom op staat. Het gevoel te moeten, moeten, moeten bewegen met de benen. Vreselijk. Vijf procent van de mensen heeft er nu en dan last van en het kan op alle leeftijden voorkomen, maar meestal treft het bejaarden. Het is niet te verwarren met PLMS of 'periodic leg movements in sleep' waarbij je in je slaap schopbewegingen maakt. Het ene is lastig voor een eventuele partner, het andere voor jezelf.

Hoe het komt is totaal niet bekend. Het is dan ook niet door middel van een of andere test vast te stellen. Het komt vaak voor bij zwangerschap en bijvoorbeeld na een narcose en het kan slaap- en psychische klachten veroorzaken als het heel heftig is.

Wat moet je doen als je er last van hebt? Tsja, een rondje lopen, dat helpt. Verder niet zoveel. In ieder gaval niet alle pilletjes en smeerseltjes waar kwakzalvers geld mee verdienen. In extreme gevallen bestaat er medicatie, maar de bijwerkingen daarvan wegen meestal niet op tegen de baten. Om het te voorkomen zou het verstandig zijn om minder koffie en alcohol te drinken, meer te bewegen overdag, hete douches voor het slapen te nemen of kruiken in bed te leggen. Maar bewezen is dat helaas allemaal niet. Het enige dat de dokter te bieden heeft is schrale troost: het probleem is totaal ongevaarlijk.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD