StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Waterstofnieuws

Groene waterstof als duurzame oplossing om te stoppen met aardgas lijkt een veelbelovende optie voor Stad aan 't Haringvliet. Lees hier alle nieuws over dit onderwerp.

--------------------

Beste inwoners,
Wat fijn dat we al zoveel reacties hebben mogen ontvangen op onze eerder verspreide enquête!

Op 12 maart 2021 ondertekenden gemeente Goeree-Overflakkee en Stedin Netbeheer B.V. de Green Deal “H2-Wijken: Naar praktische toepassing van waterstof als warmtevoorziening in woonwijken.

In een YouTube-filmpje van Programma Aardgasvrije Wijken, vertelt Richard van As-Jacobsson (projectmanager Stad Aardgasvrij - Hydrogen City) over Stad aan 't Haringvliet als voorbeeld voor waterstof op Goeree-Overflakkee.

Beste inwoners,
Na de nieuwsbrief van januari 2021 die door de Dorprsraad in combinatie met inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij is verspreid, zijn er bij ons als mede-inwoners van Stad wat vragen ontstaan.

Wat kosten zonnepanelen? Hoe kan ik mijn woning het beste isoleren? Wat zijn logische stappen om mijn energiekosten te besparen en mijn woning comfortabeler te maken? Wat zijn alternatieven voor aardgas?

Afgelopen vrijdag, 11 december 2020, was Stad aan 't Haringvliet te zien in de uitzending van RTL Nieuws. Wethouder Tea Both-Verhoeven vertelde over het waterstof-project.

Het project Stad Aardgasvrij ontvangt 5,6 miljoen euro uit het programma Aardgasvrije wijken voor duurzame verwarming met waterstof in Stad aan ‘t Haringvliet. Dit nieuws werd vandaag bekendgemaakt.

Op Goeree-Overflakkee vindt onderzoek plaats of waterstof een rol kan spelen in de energietransitie naar aardgasvrij. Belangrijk onderdeel hierin is de productie van waterstof.

Is waterstof een goed alternatief voor aardgas voor de verwarming van huizen? Een groep bewoners van Stad aan 't Haringvliet vindt van wel. Zij willen dat hun dorp als eerste dorp in Nederland overstapt op de groene brandstof. Dit najaar hoort het dorp of het Rijk miljoenen wil meebetalen aan die droom.

Als we in onze woningen minder energie (stroom en gas) gaan gebruiken helpt dit om de CO2-uitstoot te verlagen en is dit direct merkbaar in onze portemonnee.

Maar liefst negen verschillende partijen hebben 16 juli 2020 een handtekening gezet om hun samenwerking te bekrachtigen en te werken aan de realisering van Stad Aardgasvrij – Hydrogen City.

De definitieve vergunning voor het Innovathuis in Stad aan ’t Haringvliet – de eerste waterstofwoning in Nederland – is rond. Deze nieuwe mijlpaal is voor initiatiefnemer Hylife Innovations een bevestiging dat ze met het prestigieuze project op de goede weg is.

Met het project ‘Stad Aardgasvrij’ wil Stad aan ’t Haringvliet meedoen met het Rijksprogramma Aardgasvrije Wijken. Hiermee komt het duurzame toekomstbeeld van wonen zonder aardgas voor de inwoners van deze dorpskern een stap dichterbij.

Als in 2050 alle woningen in Nederland verwarmd moeten worden zonder aardgas wat zijn nu dan de oplossingen die er al zijn? Wat kan ik nu al doen om hier op voorbereid te zijn?